Mnoge žene se suočavaju sa pomešanim osećanjima nakon porođaja, koja se najčešće manifestuju kao neodređeni osećaj tuge, sete, anksioznosti, brige ili praznine.

Ova osećanja se do određene mere smatraju normalnim, pripisujući se hormonalnim promenama nakon porođaja, ushićenju oko rođenja bebe i fizičkom zamoru.

Ali ukoliko žena počne da oseća nezaustavljivu tugu i bol i to stanje nikako na prestaje, a traje danima, verovatno se radi o postporođajnoj depresiji. Prema jednoj od studija koja je sprovedna na uzorku od 10 000 porodilja, 1 od 7 porodilja iskusi postporođajnu depresiju. Dakle, veoma se često javlja.

Ovu temu na Instagramu pokrenula je Anastasija Đurić koja se porodila pre tri meseca kada je rodila drugo dete - dečaka Alekseja. Anastasija rado deli svoja iskustva kada je reč o trudnoći, porođaju i odgajanju dece, te je tako na Instagramu napisala da ona nije imala postporođajnu depresiju, ali da je to tema o kojoj i te kako mora više da se priča.

anastasija djuric
printscreen/instagram 

"Smatram da je to tema o kojoj treba više da se priča. Bilo da je prvo, drugo, treće ili peto dete, mami se život preokrene skroz i ne treba zaboraviti na hormone. Posebno zbog svega što se sada plasira na društvenim mrežama, gde mnoge mame odmah posle porođaja budu mršavije nego pre, putuju kao pre dece i slično. Zato i vodim računa šta postavljam i trudim se da prikažem što realniju sliku. O ovome bih puno pričala, ne može sve stati u jedan stori.

Neke mame jedva čekaju da se odmore od posla, a meni na primer posao jako prija i bude mi deo "me time-a", ali su mi deca prioritet. Pa zato često imam i grižu savesti prema poslu, jer ne stignem sve što sam zamislila. Ipak, trudim se da ne budem previše samokritična iako imam tendenciju ka tome... Priznajem da ima dana kada mi baš treba da izađem i radim nešto (što nema veze sa decom) i uvek govorim koliko je balans bitan.

Srećna sam što imam podršku supruga, ali generalno činjenica je da na ženu padne veći teret kada postane majka i od nje se mnogo više očekuje. Zato uvek kažem da je zdravo i super da imate pomoć i da se ne stidite da je potražite. Bilo od mame, sestre, tetke ili dadilje, ko je kako u mogućnosti naravno...", napisala je Anastasija na Instagramu.

anastasija djuric, post na instagramu
Instagram 

Na ovu objavu dobila je pregršt komentara i pohvala, a jedan komentar posebno ju je dotakao, te je rešila da ga podeli sa svima.

"Bravo Anastasija! Hvala ti na ovim rečima... Sve si sjajno opisala, ali najteže je kad se požališ da si umorna ili da ne stižeš ni da uradiš nešto osnovno za sebe pa ti "lupe" etiketu razmažene žene. Kad si kući stalno vodiš računa o detetu i svemu pa drugi kažu: "Ti si u kući, šta te briga. Ništa ne radiš." Koliko to zaboli, a ti se rastrgneš da sve funkcioniše kako treba", glasio je komentar.

stori anastasije djuric o postporodjajnoj depresiji
Instagram 

Šta je postporođajna depresija

Postporođajna depresija je težak oblik kliničke depresije koja može da se javi u periodu od nekoliko nedelje do godinu dana posle porođaja.

Ona može da se javi u bilo kom trenutku tokom prve godine života bebe, mada se najčešće prvi simptomi javljaju posle tri nedelje od porođaja.

Žene koje imaju postporođajnu depresiju, često se oećaju tužno, bezvoljno, beznadežno. Takođe se javlja i osećaj krivice zbog svesti da "ne žele" da se povežu sa svojom bebom ili da o njoj brinu.

mama i beba
Shutterstock 

Koji su znaci postporođajne depresije

Postoji mnogo znakova koji mogu da ukažu na to da imate postporođajnu depresuju. Neki od najčešćih su:

- Veoma loše raspoloženje
- Osećanje da niste dobra mama
- Osećaj beznađa kada je budućnost u pitanju
- Osećaj iscrpljenosti, praznine, plačljivosti i tuge
- Osećaj bezvrednosti, krivice i posramljenosti
- Anksioznost i panika
- Nesanica ili predugo spavanje, noćne more
- Intenzivna zabrinutost za bebu
- Strah da sami izađete iz kuće
- U nekim slučajevima, žena može da iskusi misli o napuštanju porodice ili zabrinutost da će partner da je napusti. - Takođe se može pojaviti i želja da učini sebi, detetu ili partneru nešto nažao.

Dijagnoza i lečenje

Ako imate makar jedan od gore navedenih simptoma duže od dve nedelje obratite se svom doktoru. Samo doktor može da postavi pravu dijagnozu. Ako se ispostavi da imate postporođajnu depresiju, postoje tretmani koji vam mogu pomoći da se opet osećate dobro.

Najčešće metode i tretmani za lečenja postporođajne depresije su:

- Savetovanje
- Psihoterapija
- Grupna terapija
- Lekovi - antidepresivi

Podrška porodice i prijatelja je od velikog značaja.