U poslednje vreme stiče se utisak kao da se mlade mame takmiče koja će pre da vrati staru liniju nakon rođenja bebe.

Kao da trudnoća i porođaj nisu dovoljno stresni sami po sebi, nego je potrebno i da se u prvim danima, kada jedino treba da bude bitno da ste vi i vaša beba dobro, opterećujete još i strijama, kilogramima, celulitom...

Ni društvene mreže u tome ne pomažu.

Ako je brzo smršala - sram je bilo, nikakva je majka. Ako nije skinula kilažu, ili se, ne daj bože ugojila nešto više - vidi je, zapustila se.

Brojne "zvezde" takođe se ne libe da javno komentarišu novošečene mame i nazivaju ih pogrdnim imenima, pa čak i savetuju da "smršaju što pre da ih muževi ne bi varali".

visak kilograma
Freepik 

I ovo se ne odnosi samo na mame, već uopšteno, na sve koji imaju neki problem. Ili bolje da kažemo - "problem", jer ispade da je lepo telo samo ono koje vidimo na naslovnicama časopisa.

Body positivity o kome priča više nego ikad, nažalost, na kraju dana postoji samo na papiru, i čini se da će još mnogo vode proteći pre nego što se stvari zaista promene.

Ipak, divno je videti da sve više influensera diže svoj glas i šalje snažne poruke svima onima koji se stide svog izgleda, iako ne bi trebalo.

Jedna od onih koja je javno progovorila na ovu temu je i naša influenserka Bojana Kostić, koju svi znaju pod pseudonimom Taste of fashion.

bojana poslala snaznu poruku zenama
printscreen/instagram 

Na svom Instagramu podelila je fotografije u kupaćem kostimu i podleila svoj stav koji bi trebalo svako da pročita, a njene reči prenosimo u celosti:

"Nije baš da svako od nas, u svakom trenutku svog života voli svoje telo. Nije baš istina - ti se zavoliš, pa voliš sve, jer mnogi se nažalost ne zavole nikada, pa onda ne mogu ni vas, niti nekog svog. Nije baš -ustali smo jutros, jako sebe zagrlili i evo baš se volimo, nije baš neko nas je zagrlio i pomazio pa smo počeli sebe da volimo. Nije baš neko nam je dao pažnju i rekao da smo predivni, pa smo se sami od sebe zavoleli, nije baš da neki ne pokušavaju to godinama, prema mom mišljenju sekundarnim stvarim, ishranom, treningom, vežbom, odricanjem, ali ljubav NIJE ishrana, trening, ODRICANJE, ljubav je sve suprotno od toga.

bojana kostic postala je mama pre godinu dana a sada je poslala snaznu poruku zenama
pritnscreen/instagram 

Nije baš da u drugima tražimo razloge zašto sebe da volimo, u nama je razlog, te nije baš da ga ne možemo pronaći. Nije baš da svi volimo strije i celulit, višak kilograma, ali nije baš da sa istim ne možemo da živimo, nije baš da sam u top formi, zapravo nikda nisam bila ni top ni u formi ni razlomak ni oblik, ali, sve topove, oblike i forme menjam za ljubav koju TRENUTNO osećam prema sebi i svom telu. Nije baš da ona nije počela onoga dana kada sam osvestila da sam na svet donela život. Upletena u mrežu ljudi koji neprestano pokušavaju da nam nametnu kako je to samo eto tako jedan život i kako je sasvim logično da izgledaš kao pre, ma i bolje.

bojana poslala snaznu poruku zenama
printscreen/instagram 

Ono što mogu da kažem da se nikada nisam osećala bolje, volela više, delila više i bila ponosna svakog sekunda time što sam osvestila da je-ponoviću moje telo donelo život na ovaj svet. Život nema cenu, pa što ga onda merite kroz striju, kilogram, celulit i posledice koje ostaju? Tako sam vredno učila ovih godinu dana, da je gordost ubica, sujeta pase, život sve, i da nije baš da svako sazri u isto vreme i voli da sluša savete o sopstvenom životu koje nije ni tražio, nego smo svi hiljadama svetlosnih godina jedni od drugih, sjajno, znači jedinstveni smo, zato nije baš kul da se svi trpamo u isti koš, ima nas koji ili štrče ili žuljaju, i tako nam je verujte sjajno!"

bojana kostic zalaze se za body postivity
Print Screen / Instagram 

Bojana je sve sjajno rekla. Život nema cenu, pa zašto bismo ga merile kroz celulit, strije i kilograme? A možda je potrebno da se upravo ovoga setimo sledeći put kada se pogledamo u ogledalo i uperimo prstom u svoje "nesavršenosti".