Milioni žena u Americi izgubiće zakonsko pravo da izvrše abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Ro protiv Vejda, kojom je to pravo pre 50 godina legalizovano širom zemlje.

Vrhovni sud SAD juče je poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus širom zemlje, čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi pa se američkim državama vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju.

Ovim povodom, oglasio se američki predsednik Džo Bajden koji je jučerašnji dan opisao kao "tužan dan" za zemlju.

"Zdravlje i život žena u ovoj naciji su sada ugroženi", rekao je Bajden. Ubrzo, nakon njega reagovale su brojne poznate i uticajne ličnosti. Među prvima se oglasila pevačica Tejlor Svift koja je na Tviteru napisala da je su ženama oduzeta osnovna prava.

"Prestravljena sam gde smo danas. Posle toliko decenija rada i borbe za ženska prava i njihova tela, danas nam je sve to oduzeto", napisala je Tejlor.

Na Instagramu se oglasila i Kim Kardašijan.

"U Americi oružje ima veća prava od žena", napisala je ona.

kim kardašijan o zabrani abortusa u americi
Instagram 

Pevačica Lizo donirala je pola miliona dolara za program "Planirano roditeljstvo" i "Pravo na abortus" u saradnji sa izdavačkom kućom Live Nation sa ciljem da se skupi milion dolara za borbu protiv trenutne odluke.

Švedska pop zvezda Zara Larson cinično prokomentarisala da su mnogi mislili da je "Amerika najbolje mesto za život", ali da su svi živeli u teškoj zabludi.

Nju je ova odluka veoma uznemirila, te je podelila nekoliko članaka i slučajeva koji su se desili u svetu gde je zabranjen abortus. Između ostalog i slučaj silovane devojčice (11) kojoj nisu želeli da prekinu trudnoću.

"Pročitala sam ovo 20 puta i ništa mi nije jasno. Šta je je*eno trebalo da se sačeka? Bila je silovana! Naterali su je da održava trudnoću sedam meseci? Zbog čega? Više ne verujem šta čitam? Je li ovo budućnost za devojčice?", napisala je Zara.

"Zabrana abortusa se odnosi na kontrolu žena i trans muškaraca. Reč je o nadmoći belaca, patrijarhatu i mizoginiji. Ovo je tužan dan za Ameriku", navela je glumica Alisa Milano.

Američku glumicu Džesiku Bil veoma je razljutila odluka Vrhovnog suda, a njene reči podržao je i njen suprug, Džastin Timberlejk.

"Ono što se desilo danas nije samo odvratan korak unazad za žene, prodiranje u naše sposobnosti da donosimo odluke o našem telu, već je veoma opasno. Niste zabranili abortus, već ste zabranili pristup bezbendom abortusu".

džesika bil o abortusu
Instagram 

Zabranu abortusa oštro osudile i ostale brojne slavne ličnosti među kojima su Naomi Kembel, Hari Stajls, Džon Ledžend, Mišel Obama, Bili Ajliš...

Među poznatima oglasio se i predsednik Francuske, Emanuel Makron koji je izrazio solidarnost sa ženama čija je sloboda narušena.

"Abortus je osnovno pravo svih žena. Mora biti zaštićeno. Želim da izrazim svoju solidarnost sa ženama čije slobode narušava Vrhovni sud Sjedinjenih Država", napisao je Makron na svom Tviteru.

Podsetimo, u velikom i značajnom slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine, Vrhovni sud je sa sedam glasova prema dva presudio da je pravo žene da prekine trudnoću zaštićeno američkim ustavom.

Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.

Ipak, decenijama posle ovog slučaja, u više od 10 američkih država donošene su presude koje su značajno ograničavale pravo na abortus.

naomi kembel o zabrani abortusa u americi
Instagram 

Samo 2021. godine uvedeno je skoro 600 ograničenja za abortus širom zemlje, od kojih je 90 preraslo u zakone. To je više nego bilo koje godine u poslednjih pola veka.

Smatra se da će ukidanje pristupa abortusu najviše uticati na siromašne žene – za koje je već veća verovatnoća da će tražiti prekid trudnoće. Žene u dvadesetim godinama najčešće idu na abortus – 2019. godine oko 57 odsto je bilo u ovoj starosnoj grupi.

Crni Amerikanci imaju najveću stopu abortusa – 27 od 1.000 žena uzrasta od 15 do 44 godine.

u americi je zabranjen abortus
Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia