Iako je činjenica da do vitke linije ne možemo doći bez regulisanja ishrane i vežbe, mnogi se drže "preverenh" metoda i instant dijeta koje "magično" skidaju ogroman broj kilograma za kratko vreme.

Ovakvim potezima ne samo da riskiramo svoje zdravlje, već zapravo može doći i do smrtnog ishoda, u prilog čemu ide priča legendarnog sportiste Šejna Vorna koji je nedavno preminuo u 53. godini života.

Komplikacije sa srcem usledile su samo nekoliko dana nakon što je okončao popularnu dijetu koja traje 2 nedelje što je potvrdio njegov menadžer. Reč je o dijeti koja je naročito popularna u Srbiji, a čak je preporučuju i pojedine poznate ličnosti.

Činjenica jeste da daje brze rezultate, ali veoma je opasna za organizam.

"Liquid diet", odnosno dijeta sokovima kako je još zovu, spada u tip posta, međutim, ne preporučuje se svima. U svakom slučaju, ovaj režim treba da izbegavaju osobe koje imaju dijabetes, srčane bolesti ili slab imunitet (posebno ako je reč o dijeti sokovima od svežeg voća).
Dijeta za pročišćavanje organizma je opasna za sve koji imaju kardiovaskularne probleme, ali to je dodatno zakomplikovano činjenicom da mnogi ne znaju da imaju visok pritisak, aterosklerozu ili druge bolesti krvnih sudova.

Dijeta sokovima veoma je opasan način da smršate.
Shutterstock 

Vorn je bio na strogoj dijeti tokom 14 dana i pio samo "zelene i crne sokove", rekao je njegov menadžer Džejms Erskin, a koristio je i čajeve za pročišćavanje organizma.

Šejn Vorn imao je problema sa srcem, ali se ipak pridržavao "tečne dijete".
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

"Ovakve dijete koje se uglavnom zasnivaju na tečnostima mogu da izlože kardiovaskularni sistem dodatnom naporu. Ako vaš organizam odjednom ima problem sa unosom soli, tečnosti i elektrolita, čak i manja srčana epizoda može da izazove mnogo ozbiljnije posledice", objasnio je medicinski savetnik britanske Fondacije za srce, profesor Geri Dženings.

Vorn je bio, po sopstvenom priznanju, strastveni pušač, vodio je bitku sa viškom kilograma i nedavno je preležao korona virus. Zakazana je autopsija koja će utvrditi tačan uzrok njegove iznenadne smrti tokom odmora na Tajlandu, prenosi Mondo.

Podsetimo, u javnosti, Šejn će pored svojih sportskih podviga i rezultata ostati upamćen upravo po romansi sa slavnom britanskom glumicom Elizabet Harli.

Šejn Vorn poznat je bio i po romansi sa slavnom glumicom Elizabet Harli.
ZT-Images / ZT Images / Profimedia 

Glumica je dan nakon što je objavljeno da je Šejn preminuo napisala na Tviteru: "Kao da je Sunce zauvek zašlo iza oblaka. Počivaj u miru moj voljeni".