Andi- kandida dijeta sa sobom donosi dosta strogih pravila, ali ukoliko ste uporni i istrajni do rezultata sigurno dolazite. Ukoliko vas muči kandida, isprobajte jelovnik za 10 dana. Bez promene režima ishrane, ovu gljivicu skoro je nemoguće suzbiti.

Dijeta protiv kandide preporučuje sledeće namirnice:

Povrće:

Brokoli, blitva, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, mahunarke, kupus, krastavci. Zatim šargarepa – samo kuvana, spanać, rukole, kelj, rotkvice, karfiol, špargle.

Riba i meso:

Skoro sva riba, škampi, kozice, jastog, školjke, piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina.

Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće:

Semenke suncokreta ,lešnici, bademi, semenke bundeve, sezam, indijski orah, orasi, pekan orasi, brazilski orasi.

Mleko i mlečni proizvodi:

Probiotski jogurt, domaći kefir, tvrdi sirevi samo ako su dobro zagrejani.

Pijte što više tečnosti:

Voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera.

Zdrava ulja:

Maslinovo ulje, laneno i hladnoceđeno suncokretovo ulje.

Samo određene žitarice:

Isključivo sa celim zrnom: u manjim količinama ječam, riža, ovas, proso, heljda, raž i smeđa riža.

Ostale namirnice:

U vrlo malim i umerenim količinama: pečeni krompir, niskomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od riže i slično. Ove namirnice nisu na poželjnoj listi protiv kandide, stoga budite umereni.

Namirnice koje treba da izbegavate:

Šećer, med, melasu, slad od riže, pekmeze, džemove, bombone, čokoladu, žvake, puding, kekse, sladoled. Takođe opasni su sakriveni šećeri u prerađenoj hrani: dekstroza, laktoza, fruktoza, maltoza, sorbitol, manitol, galaktoza, sukroza, polisaharidi, monosaharidi..

Anti kandida dijeta isključuje voće u gotovo svim oblicima.

Sveže, kandirano u obliku voćnih sokova, kompota i sličnog. Limun, grejpfrut i limeta su dozvoljeni u manjim količinama i ponekad sveža zelena jabuka.

Mlečni napitci su veoma štetni: frapei, sveži sir...

Namirnice koje imaju skrob:

Belo i kukuruzno brašno, proizvodi rafiniranih žitarica (griz, palenta, pšenične pahuljice). Izbegavajte slane grickalice (perece, štapiće i čips), pasulj. Pasulj, grašak i krompir smete jesti u umerenim količinama.

Zaobiđite i zakiseljeno povrće, majonez, kečap, soja sos, umake i prelive za salate, kao i alkoholna pića. Kvasac, vitaminski dodaci, testa sa kvascem, hleb kao i gotovo sve vrste gljiva treba izbegavati.

Najomraženije su prerađevine: salame, mesni naresci, paštete i viršle koje su izuzetno štetne, gotova hrana, podgrejana jela, kikiriki, pistaći...

Dijeta protiv kandide podrazumeva mnoga odricanja.
Shutterstock 

Jelovnik dijete protiv kandide

Prvi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata galete od integralnog pirinča s puterom od badema pomešanim s kašikom kokosovog ulja.

Užina: limunada i jabuka.

Ručak: ćufte od tofu sira i povrća i proso sa povrćem po želji.

Večera: dva kuvana jajeta i zelena salata s rukolom i maslinovim uljem.

Drugi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni integralni hleb sa namazom od semenki (kašika mlevenih semenki lana, šušama i bundeve pomeša se s kari začinom, maslinovim uljem, iseckanim peršunom i dmgim začinima po želji). Uz ovo jesti svežu salatu.

Užina: smuti od zamrznutih malina, narandže i šargarepe.

Ručak: dinstani batak i bareni brokoii s belim lukom i maslinovim uljem.

Večera: integralni domaći krekeri s brašnom od spelte i prosa i sa semenkama i šolja probiotskog jogurta.

Treći dan:

Doručak: sok od limuna, nakon pola sata probiotski jogurt sa tri kašike ovsenih pahuljica i kašikom lanenog brašna +10 sirovih badema.

Užina: limunada i pomoranđža.

Ručak: pastrmka i dinstani prokelj s belim lukom.

Večera: đuveč s prosom bez mesa.

Četvrti dan:

Doručak: redovno- limunada, a posle pola sata domaći integralni keksići zaslađeni stevijom.

Užina: smuti od jabuke, cvekle i šargarepe.

Ručak: čorba od sočiva i beskavasni hleb i kupus salata.

Večera: proja s prosenim brašnom i probiotski jogurt.

Peti dan:

Doručak: limunov sok, posle 30 minuta proso kuvan u biljnom mleku, zaslađen stevijom i pomešan s rogačem i mlevenim bademima.

Užina: zeleni smuti (pola banane, kriška avokada, peršun, jabuka, nekoliko listova spanaća).

Ručak: belo meso i bareni karfiol s belim lukom.

Večera: galete s bademovim puterom.

Šesti dan:

Doručak: limunada, posle pola sata ovsene pahuljice prokuvane u vodi. Pomešajte sa stevijom, bademima, mlevenim semenkama lana, susama i bundeve, rogačem i kokosovim uljem.

Užina: limunada i jabuka.

Ručak: pečena skuša i sveza salata po izboru.

Večera: beskvasni hleb sa tofu namazom i sveža salata.

Sedmi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni hleb sa namazom od rogača, stevije, kakaoa i kokosovog ulja.

Užina: kivi i jabuka ili pomorandža.

Ručak: integralna testenina od spelte s pavlakom od tofua. Sirovi tofu se skuva pa se umuti s maslinovim uljem i malo soli + zelena salata i rukola.

Večera: dva kuvana jajeta i dinstano povrće po želji.

Pre nego što počenete da primenjujete anti kandida dijetu, psovaetujete s vašim lekarom.
Shutterstock 

Osmi dan:

Doručak: podrazimeva se limunada, nakon nje proja s kuvanim prosom i kukuruznim brašnom i probiotski jogurt i semenke.

Užina: limunada i jabuka

Ručak: belo meso i povrće bareno na pari, sa prelivom od maslinovog ulja i belog luka.

Večera: integralni pirinač s kurkumom i povrćem.

Deveti dan:

Doručak: sok od svežeg limuna, pa nakon njega šejk od badema, biljnog mleka, avokada i pola banane.

Užina: tahebo čaj i jabuka.

Ručak: proso s povrćem i pečeni tofu mariniran u kariju i maslinovom ulju.

Večera: krekeri od prosenog i speltinog brašna.

Deseti dan:

Doručak: limunov sok, pa nakom pola sata galete od integralnog pirinča i bademov puter.

Užina: šejk od malina, narandže, jabuke.

Ručak: dinstano belo meso i salata od kupusa, šargarepe i cvekle.

Večera: probiotski jogurt sa semenkama, ovsenim pahuljicama i lanenim brašnom.

Pre početka anti kandida dijete, obavezno se posavetujte sa lekarom!

izvor: zena.blic.rs