Intimni odnosi nakon porođaja uglavnom spadaju u one "tabu teme" - pitali bi, ali koga, gde... a neke je i sramota.

Uostalom, znate i sami, kada beba dođe na svet, dobićete pregršt saveta za ishranu, povijanje, šta je od aparata dobro, a šta ne, i za još milion drugih stvari, te bilo kakva priča o seksualnim odnosima nakon porođaja nikako da dođe na red.

Mnogi zdravstveni radnici preporučuju izbegavanje seksualnog odnosa oko šest nedelja nakon porođaja kako bi se telu dalo vreme da se zaleči, bez obzira na način porođaja. Na vašem pregledu nakon tog perioda, lekar će utvrditi da li možete normalno da nastavite sa intimnim odnosima, ali i vežbanjem, piše "Huffpost".

Čak i ako niste imali komplikovan porođaj, prilagođavanje na sve fizičke i emocionalne promene zahteva vreme. Mama Grejsi Iks, autorka koja je tražila da se koristi njen pseudonim, rekla je za "HuffPost" da je bila iznenađena koliko je njeno telo bilo "prebijeno" nakon porođaja.

Instimni odnosi nakon porođaja mogu biti bolni.
Unsplash 

"Trebalo mi je šest nedelja da se osećam ‘normalno’ kada su u pitanju moji ‘ženski delovi’ – a imala sam brz vaginalni porođaj! Takođe, osećala sam se kao da sam u hormonalno izmenjenom stanju, skoro kao da imam novo i potpuno drugačije telo, natečene grudi, bez seksualnog nagona i bila sam hiperemocionalna", rekla je u emotivnom intervjuu.

Istina je da mnoge žene čak i kada dobiju to zeleno svetlo za seks – nisu ni blizu spremne na to. U stvari, prema istraživanju Motherly iz 2019. godine, 38% majki je reklo da je prošlo šest do 12 meseci nakon rođenja pre nego što su ponovo zainteresovale za intimne odnose. S druge strane, 11% ispitanica je reklo da su zainteresovane za odnose pre isteka roka od šest nedelja.

Seks nakon porođaja može biti veoma neprijatan, ali i obrnuto.
Freepik/drobotdean 

"Antropološki gledano, vaš seksualni nagon drži na niskom nivou vaše telo želeći da spreči drugu trudnoću prerano. Pacijentima uvek lakne kada shvate da postoji pravi razlog zašto više ‘ne vole’ seks", istakla je dr Rebeka But, ginekološkinja i autorka knjige ‘The Venus Week’.

Sa druge strane, ne smemo da zaboravimo ni na novopečene tate za koje odnosi nakon porođaja takođe mogu da budu problem. Verovatno ste lišeni sna, posvećujete ono malo energije koju imate brizi o sićušnoj osobi i možda učite kako da upravljate novim telom svoje partnerke i hormonima koji se menjaju iz časa u čas.

Mame su podelile neke od neočekivanih stvari koje su otkrile u seksu posle porođaja.

I njovopečenim tatama može biti problem vođenje ljubavi nakon porođaja.
Shutterstock 

Prirodni lubrikant ne radi baš uvek

"Seks nakon bebe je bio pomalo neprijatan. Kada mi je doktor odobrio seksualnu aktivnost, nisam se plašila da se vratim u te vode. Ali kada sam imala seks, osećala sam se malo drugačije fizički. Nije bilo loše niti bolno – samo je bilo drugačije. Vremenom sam počela da otkrivam neke razlike. Na primer, dole je bilo suvlje nego inače. Bilo je potrebno malo više predigre – da bi se podstakao prirodni lubrikant", prisetila se Čelsi Vašington, voditeljka podkasta "Čudna mama".

Nije neobično da seks bude bolan, bar u početku.

"To boli! Koliko god sam mislila da sam spremna, nisam. Nakon vaginalnog porođaja – između moje dece ima skoro 12 meseci razlike – stvari jednostavno nisu bile iste tamo dole. Poze koje sam nekad volela na kraju su rezultirale bolom. Morala sam da naučim da budem strpljiva, kao i moj muž. Sa vedrije strane, postaje mnogo, mnogo bolje", prisetila se Tonia Guč Man, influenserka.

To što ste imali carski rez ne znači da možete brzo da se vratite u igru

"Većina ljudi zna da ne možete da dižete teške terete ili da vežbate nakon carskog. Ali takođe ćete morati da apstinirate od seksa otprilike šest do osam nedelja kako bi se stomak zacelio. Imala sam vrlo malu želju za seksom. Moje telo se oporavljalo od teške operacije, a takođe sam se brinula o novorođenčetu. Te stvari u kombinaciji učinile su seks apsolutno poslednjom stavkom na mojoj listi! Jednostavno sam bila iscrpljena sve vreme", kaže Melisa Kampos.

 Dojenje može učiniti da ste osetljivi na dodir

"Uopšte se nisam osećala seksi, i to duže od šest nedelja nakon porođaja. Bukvalno sam se osećala kao krava i poslednje što sam želela je da neko drugi dodirne moje telo. Srećom, imam sigurnog i saosećajnog partnera koji mi je bio podrška i nikada me nije pritiskao da izađem iz zone komfora. Uz dobru komunikaciju, pronašli smo nove načine da budemo intimni", rekla je Đina Mekgilen, ilustratorka.

Ako imate seks tokom perioda dojenja, verovatno će vam malo curiti mleko.

"Kada ste seksualno stimulisani, vaše mleko će curiti. Ovo može da bude i kapljica, ali i pun mlaz direkt u lice vašeg partnera. Moraćete da se naviknete na više tečnosti", kaže Kejti Brunel, voditeljka podkasta "Redefining the rinbow".

Intimni odnosi mogu biti bolji

"Očekivala sam da će seks nakon bebe biti bezveze. Ali nakon što sam prošla kroz nešto tako intenzivno sa svojim mužem, vođenje ljubavi je još strastvenije. Naša beba spava u našem krevetu, tako da moramo biti kreativni u tome gde imamo seks. Nevaljalo je i zabavno imati seks na različitim mestima u našoj kući! Takođe sam primetila da nakon vaginalnog porođaja neke poze stvaraju veći užitak. To je nešto što definitivno nisam očekivala nakon bebe", saopštila je Lina Forestal, blogerka o majčinstvu i voditeljka „The New Mamas Podcast“.