Koliko god puta da ponovimo, nikad neće biti dovoljno i reći ćemo još jednom, ma i hiljadu puta ako treba - redovan pregled može spasiti život. Samopregled znači život! Rak je u 90 odsto slučajeva potpuno izlečiv ako se otkrije na vreme.

Nažalost, budimo realni - brz život, nezdrave navike, pa i strah često su odlučujući faktori zbog kojih se svom zdravlju ne posvećujemo onako kako bi trebalo.

Ovu sliku rešile su da promene dve hrabre dame, Ana Dornik i Marije Lakić, a sve u cilju da pomognu, edukuju i zajednički se bore protiv pošasti zvane rak dojke.

Marija Lakić nedavno je na svom Instagramu napisala:

"Budi hrabra" karavan je prešao 1900 km i obišao 11 gradova. Pregledano preko 1000 žena. Bilo je i lepih i neprijatnih situacija. A meni je srce puno. Nastavite sa redovnim pregledima."

Ali, o čemu je ovde zapravo reč?

Karavan "Budi hrabra", Ana i Marija su pokrenule kako bi omogućile svim ženama besplatne ultrazvučne preglede dojki i konsultacije sa lekarom.

Misija Udruženja "Žena uz ženu" bila je i ostala podizanje svesti kod žena o važnosti odlaska na UZ preglede. Takođe, imajući u vidu da statistika prikazuje da je rak dojke najčešće oboljenje kod žena i da mnogo njih, na žalost nisu u mogućnosti da odu na ultrazvučne preglede, upravo ovim projektom želele su da se obuhvati što veća populacija.

Beograd, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Novi Sad, Valjevo, Niš, Vranje... samo su neki od gradova kroz koje je prošao ružičasti karavan, ali to nije jedino čime se Marija i Ana bave.

Kroz radionice i predavanja u prostorijama Udruženja "Žena uz ženu" pokušavaju da govore "jasno i glasno" na ovu temu, a kroz razne projekte, podižu svest i utiču na povoljniju statistiku oboljevanja od karcinoma dojke.

Ko su Ana Dornik i Marija Lakić?

Marija Lakić nekada je bila uspešna inženjerka, a danas je još uspešnija blogerka. Njena priča počela je tako što je nakon porodiljskog bolovanja proglašena za tehnološki višak. Upravo tu je našla motiv da počne da se bavi svojim poslom iz snova.

Njen susret sa Anom Dornik bio je, kako je i sama više put istakla, sudbinski, a pretvorio se u misiju da zajedničkim snagama pomognu ženama i rade humane stvari.

Ana je, pre dijagnoze bila jedna obična poslovna žena, a onda je jedan pregled otkrio cistu "neobičnog" sadržaja. Daljom kontrolom ispostavilo se, nakon biopsije, da je karcinom invanzivnog karaktera.

Ana je shvatila da mora da se bori, a svoju stranicu @zenauzzenu pokrenula je sa ciljem da stvori sigurno gnezdo i zajednicu sa devojkama i ženama, koje će zajedno sa njom biti glas prevencije i kako bi podigle, zajedno sa stručnim licima, nivo svesti i znanja o karcinomu dojke.

Sopstveno suočavanje sa karcinomom dojke, od kojeg u Srbiji svake godine oboli 4.500 žena, motivisalo je Anu Dornik da se udruži sa Marijom Lakić te da zajedno osnuju udruženje "Žena uz ženu", a njihov cilj je da se o raku ne govori samo dva puta godišnje, već svakog dana.

Vodi ih slogan da biti bolestan nije sramota, biti slab nije za osudu. One su tu da razbijaju tabue i da daju ženama preko potrebnu podršku, a svojim radom od nas su zaslužile veliki naklon i najdublje poštovanje.