Bitno je i zato moramo ponavljati: redovan pregled znači zdravlje, redovan pregled znači život, redovan pregled znači više vremena sa najmilijima...

I razumemo - svi mi jurcamo oko posla, porodice, oko 1001 stvari koja se u tom trenutku učini bitnijom. A nije. Statistike su poražavajuće, a cifre nisu bolje, nažalost, iz godine u godinu. Naprotiv. 

Zato je bitno da naučimo kako da sebi pomognemo, jer što se ranije otkriju neki simptomi, to se lakše bolest leči. 

Samopregled bi trebalo da bude nešto što radite često, a za to vam neće biti potrebno više od nekoliko minuta dnevno. Dovoljno da proverite kad se tuširate. Tih par minuta zaista vam mogu spasiti život. 

Većina promena koje se mogu primetiti samopregledom je benigne prirode. Međutim, bilo koja promena u vidu čvorića unutar tkiva dojke ili promena izgleda kože (naborana, izgleda pomorandžine kore), promena izgleda bradavice mora biti prijavljena lekaru, kako bi se sprovele dodatne dijagnostičke procedure u cilju otkrivanja uzroka pomenutih promena, navodi se na portalu breastcancer.org.

rak
Shutterstock 

Samopregled dojki ne može zameniti redovne preglede od strane nadležnog lekara. Preporuka za sve žene starije od 20 godina je da makar jednom u dve godine obavi sistematski pregled koji uključuje i ultrazvučni pregled dojke, a nakon 40. godine, preporuka je da se ovi pregledi obavljaju makar jednom godišnje.

Žlezdano tkivo dojke reaguje na promene nivoa hormona u toku mesečnog ciklusa, pa je samopregled dojke najbolje raditi u isto vreme svakog meseca, nekoliko dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja.

Kako izvesti samopregled grudi?

1. korak

Stanite ispred ogledala sa ispravljenim ramenima i šakama oslonjenim na bokove. Obratite pažnju na izgled, veličinu, simetričnost i boju kože dojki. 

Ukoliko primetite crvenilo, otok, osip, ravnu ili uvučenu bradavicu, obratite se vašem lekaru kako bi se utvrdio uzrok prisutne promene.

2. korak

I dalje stojeći ispred ogledala podignite ruke uvis i ponovo proverite da li postoji neka od gore navedenih promena.

3 korak

Blagim stiskom bradavica vrhovima prstiju proverite da li postoji bilo kakvo prisustvo sekreta iz bradavica (bistar, zamućen, sukrvičav). Svaka pojava sekreta izvan perioda dojenja mora biti prijavljena lekaru!

rak dojke
Shutterstock 

4. korak

Potrebno je da opipate dojku u ležećem položaju, tako što levom rukom ispitujete desnu, a desnom rukom levu dojku. Opipavanje se vrši jagodicama prstiju, tako što se za opipavanje kože i potkožnog tkiva vrše blaži, a za opipavanje dubljih struktura jači kružni pokreti. Najbolje je za palpiranje koristiti uvek istu putanju, počevši od bradavice, pa povećavajte krug sve do baze dojke.

5. korak

Ponovite postupak opipavanja u stojećem ili sedećem položaju. Važno je palpirati u više položaja, zato što u nekim slučajevima jedna ista promena može biti nedostupna ili neprimetna pri palpaciji u npr. ležećem, a dostupna u sedećem položaju.

Samopregled dojke je dragocena dopunska metoda kojom sama žena može blagovremeno uočiti različite promene u građi dojke. Međutim, još jednom, važno je ne zanemarivati redovne sistematske preglede, koje sprovodi visokokvalifikovano medicinsko osoblje, jer se metodama vizualizacije (ultrazvuk, mamogram) mogu videti čvorići ili druge promene koje još uvek nisu dovoljne veličine da bi se osetili dodirom.

Ukoliko i dalje niste sigurni kako da izvedete samopregled, pogledajte video u nastavku, ili zamolite ginekologa, prilikom redovne kontrole, da vas nauči kako da pravilno pratite stanje vaših grudi.