PRODAJU MALOLETNE ĆERKE DA BI PREHRANILI PORODICU: Dok svet okreće glavu, ovi prizori su svakodnevnica u Avganistanu

Da bi prehranili mnogčlane porodice, u Avganistanu mnogi su primorani da prodaju maloletne ćerke.

Avganistan, deca, prodaja
printscreen/youtube 

Deca bi trebalo da se igraju, idu u školu i imaju neometano detinjstvo, zar ne?

Možda, ali ako živite u nekom drugom delu sveta, a ne u Avganistanu.

Ovde je njihova svakodnevica toliko užasna da je ne biste mogli naći ni u najgorim horor pričama.

Naime, da bi prehranili mnogočlane porodice, mnogi su prinuđeni da prodaju svoje maloletne ćerke daleko starijim "mladoženjama".

CNN je nedavno objavio srceparajuću reportažu o mukama oca iz Avganistana koji je svoju devetogodišnju ćerku prodao kao nevestu 55-godišnjem sunarodniku, kog opisuju kao "starca" zbog njegove sede kose i brade. Na dan kada je Korban odveo Parvanu, njen uplakani otac Abdul molio ga je da ne povredi njegovo dete.

"Ovo je tvoja nevesta. Molim te, pazi na nju. Sada ste vi odgovorni za nju, molim vas, nemojte da je tučete", rekao je kroz suze ovaj otac, koji je kasnije priznao da ga krivica izjeda.

avganistan prodaja dece
printscreen/youtube 

Porodica ove devojčice rekla je da nije imala izbora i samo je jedna od brojnih siromašnih porodica koje su bile primorane da prodaju svoje mlade ćerke i udaju ih pre vremene kako bi preživeli, a sve zbog činjenica da Avganistan polako tone u humanitarnu krizu.

Parvana i njena porodica poslednje četiri godine žive u afganistanskom kampu za raseljena lica, a do sada su živeli od humanitarne pomoći posla koji im je donosio oko 3 evra dnevno. No, otkako su talibani preuzeli Avganistan u avgustu, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa i međunarodna humanitarna pomoć je na čekanju, a posledice najviše pogađaju upravo porodice kao što je ova koje sada ne mogu da kupe osnovne potrepštine poput hrane.

Abdul je pre nekoliko meseci bio primoran da proda i Parvaninu 12-godišnju sestru kako bi ostatku porodice dao šansu da preživi. 

"Moj otac me je prodao jer nemamo hleba, pirinča ili brašna. Prodao me je starcu", rekla je ova devojčica za CNN.

Abdul je dodao da noću ne može da spava i da ga krivica izjeda, kao i da je pokušao na sve načine da izbegne ovu sudbinu. Tvrdi da je bezuspešno tražio posao, te da je pozajmio novac od rođaka, a njegova supruga je po kampu molila druge stanovnike za hranu, ali ništa od toga nije urodilo plodom.

prodaja dece u avganistanu
printscreen/youtube 

"Nas ima osam u porodici. Moram da prodam Parvanu da bi ostali članovi preživeli", rekao je i dodao da će mu čak i ovaj potez pomoći da budu mirnu samo nekoliko meseci. Ćerku je prodao za ukupan iznos od 1.600 funti koji uključuje gotovinu, ovce i zemlju.

Parvana se nadala da će uspeti da promeni mišljenje svojih roditelja jer nije želela da napusti svoju porodicu, ni snove o tome da bude učiteljica kada poraste.

avganistan prodaja dece
printscreen/youtube 

Ona je u strahu da će je tući i naterati da radi stvari koje ne želi. Ali čovek koji ju je kupio stigao je sa isplatom u njihov dom prošle nedelje.

Korban je saslušao Abdulovu molbu da ne tuče njegovo dete, a potom je zgrabio Parvanu za ruku i odveo devojčicu daleko od roditelja. Parvana se do samog kraja borila - nije želela da izađe kroz vrata, ali je na kraju ipak odvedena.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši