O situaciji u Avganistanu već mesec dana bruje svi mediji i društvene mreže. Međutim, ono što čeka žene u ovoj zemlji, sve je samo ne svetla budućnost.

Povodom prisile da nose hidžaba, Avganistanke su se pobunile i sada svoje nezadovoljstvo izražavaju tako što objavljuju na društvenim mrežama fotografije u kojima su u šarenim i lepih haljinama.

Naime, ovih dana su Talibani doneli uredbu o segregaciji u učionicama, odnosno podelili su učenike po polu, a učenice, profesorke i ostale zaposlene žene moraju da nose hidžabe shodno šerijatskom zakonu.

Fotografije studentkinja su preplavile medije jer su bile obučene u crno od glave do pete, potpuno prekrivene, a jedino što su se videle su bile talibanske zastavice kojima su mahale na univerzitetu u Kabulu kojim rukovode Talibani.

Ostale Avganistanke su na ovu fotografiju odgovorile tako što su postovale odnosno objavljivale fotografije u narodnim nošnjama i šarenim haljinama, što predstavlja kontrast crnim hidžabima koji su obavezni po dolasku Talibana.

- Nijedna žena se nije ovako oblačila u istoriji Avganistana. Ovo je veoma strano i nepoznato kulturi Avganistana. Ja sam objavila svoju fotografiju u tradicionalnoj haljini da bih informisala, edukovala i razvejala dezinformacije koje su talibanska propaganda - napisala je doktorka Bahar Jalali koja je i pokrenula akciju na Tviteru sa haljinama.

- Iz protesta za talibanski dres kod, ponosno objavljujem ove fotografije tadicionalne avganistanske nošnje - piše jedna Avganistanka na Tviteru.

- Ovo je moja tradicionalna nošnja i to je moje pravo nasleđe - napisala je druga.

- Ponosno nosimo našu tradicionalnu, šarenu i avganistansku odeću jarkih boja.