Koučing je moderan termin i često ruku pod ruku uz termine kao što je: lični razvoj, unapređenje ličnosti, i sl. Kako bi glasila njegova tačna definicija?

Jedna od meni dražih definicija koučinga je da on predstavlja umetnost podsticanja postignuća i razvoja druge osobe. Kouč je podrška osobi koja teži da ostvari određene ciljeve u profesionalnom i privatnom razvoju. Za razliku od psihoterapije koja pomaže osobi da se oseća dobro u svojoj koži, koučing nam pomaže da budemo izvrsni u tome što radimo i da se osećamo odlično u vezi postignutih ciljeva.

U kojim sve sferama života može da se primenjuje?

Moje iskustvo je da se ljudi najčešće obraćaju kouču kada su u nekoj vrsti privatne ili karijerne tranzicije, kada su spremni za promenu ali ne znaju odakle da počnu. To može biti želja da promene posao, da pokrenu sopstveni biznis ili stupe na višu poziciju u organizaciji u kojoj rade. Koučing je usko povezan sa promenama u životu za koje se osećamo da smo spremni ali nam treba podrška i osnaživanje.

Iz kog razloga je koučing posebno pogodan za primenu u poslovnom svetu?

Zato što je orijentisan na jasne ciljeve i usmeren na postignuće i dobrobit. U poslovnom svetu se cene "top performeri", tj. ljudi koji postižu sjajne rezultate. Koučing je odličan alat u unapređenju lične dobrobiti pa samim tim i performanse. Duboko verujem da koučing radi na oba fronta, pomaže da ljudi na poslu budu zadovoljniji, a samim tim i produktivniji.

mia popovic
Anđela Grozdanić 

Šta koučing jeste, a šta nije?

Koučing je umetnost postavljanja pravih i moćnih pitanja, on nije savetovanje ili rešavanje tuđih problema. Predstavlja odnos partnerstva u kom kouč i klijent zajedno preuzimaju odgovornost za proces.

Koje su moguće zloupotrebe?

Zloupotrebe mogu biti brojne i kreću se od naleta samoproklamovanih koučeva koji nemaju adekvatnu edukaciju da bi radili sa drugim ljudima, do sertifikovanih koučeva koji obećavaju više nego što mogu da isporuče uvereni da je koučing rešenje za sve. Da bi se etički bavili koučingom neophodno je da edukacija koju kouč završi bude akreditovana od strane relevantnih udruženja i što je još važnije kouč mora da spozna značaj ličnog rada. Ne možemo pomagati drugima, ako ne pomažemo sebi i nemamo svoj lični rad.

U kom pravcu se razvija koučing? 

Verujem da će biti sve zastupljeniji i da će kriterijumi za bavljenje ovom profesijom biti sve stroži. Pored toga, sigurna sam da će biti obogaćen i različitim digitalnim oruđima kao što su aplikacije koje nas mogu voditi kroz koučing proces. Na jednoj edukaciji sam čak čula da će jedna od opcija u budućnosti biti koučing u virtuelnom prostoru gde se kouč i klijent sreću posredstvom svojih avatara. Ali otom potom...

Da li biste mogli da nam date jedan primer iz prakse?

Čest privatni slučaj koučinga su klijenti koji dođu u želji da promene posao i potrebna im je podrška da spoznaju šta su njihove snage i u čemu su dobri. Na taj način dolaze do uvida šta je sledeći karijerni korak. S obzirom da najviše radim sa ljudima iz IT sveta čest slučaj poslovnog koučinga je na
primer inženjer koji je unapređen u ulogu tim lidera, a koučing mu pomaža u sticanju novih, liderskih veština. Sjajan način za započinjenja jeste i Letnja škola koučinga koja je namenjena poslovnim ljudima, menadžerima, HR menadžerima, tim liderima ali i svima ostalim koji žele da unaprede svoje poslovanje i veštine u radu i odnosu sa drugima kroz sticanje znanja iz primenjene psihologije.