Dok većina nas paniči samo na pomisao da nismo izdepilirale brkove, noge ili ruke, jer ne daj bože da to neko vidi, postoje i dame koje se time ne opterećuju. Naprotiv, zdušno se bore da normalizuju nešto što bi zapravo i trebalo da bude normalno. 

Jer, dlake imamo svi, zar ne? 

U redu, jasno je da  ova tema nije baš svačiji "cup of tea" i potpuno je u redu ako smatrate da je "depiliranje iz raja izašlo", ali morate priznati da se je ova tema potpuno nezasluženo na listi tabua, bez ikakve potrebe. 

U stvari, dlake su nekako prećutna stvar. Sa jedne strane, sve se mi šalimo sa "zimskim tepihom na nogama", ali kada dođemo do toga da se o tome javno priča, e onda nastane muk.

A tek kada se radi o maljama na licu, još jedan tabu u najavi. Nepočupane obrve smo i svarili. Pa čak i unibrow nekako, ali kada se radi o, primera radi, maljama na nausnicama, tu dolazimo do opšte revolucije i komentara: "ribo, skini brkove", "brkata" i slično. Ružno, bespotrebno i ponižavajuće.

Upravo zbog svih tih komentara, mahom žena, jedna od prvih skinfluensera Džoana Keni, rešena je da širi svest o stvarima koje bi trebalo da su normalne, a nisu.

Kao što je napravila haos na mrežama pre par meseci kada je žene pozvala da pokažu lice bez šminke i bez filtera, sada je nastavila svoju borbu dalje. Na svom profilu postavlja fotografije sa svojim porama kakve jesu, ali i kada joj se pojave bubuljice i akne.

Kozmetičarka je nedavno podelila close-up fotku sa nausnicama i ujedno napisala osnažujuću poruku za sve, kako kaže "njene prijatelje koje imaju tamnije malje". Na usnama je nosila tamno crveni karmin, dok je na brkove nanela maskaru.

"Za sve moje prijatelje sa tamnim dlakama - nosim moj novi karmin i plavu maskaru da vas podsetim da su dlake na licu NORMALNE".

Džoana objašnjava da je prvi put primetila dlake iznad gornje usne i uopšteno na licu kad je bila tinejdžerka. "Posramljeno bih koristila sve što bi mi došlo pod ruku kako bi uklonila malje. Ali kad su mi se akne upalile, većina metoda uklanjanja dlaka bila je sve neprijatnija", napisala je.

"I dok se u poslednjih godinu dana moja koža uglavnom pročistila, nisam ponovno počela da uklanjam dlake na licu. Kako sam prirodno svetlokosa, svesna sam da moje žućkaste dlačice nisu toliko primetne kao one kod mojih prijateljica brineta. Ali i ja još uvek povremeno dobijem razne negativne komentare koji ističu da imam brkove!"

Potpuno je normalno što su nesavršenosti uglavnom bile van klasičnih standarda lepote. "Mi smo ih sami nametnuli", kaže influenserka ali i dodaje da je većina nas odrastala sa činjenicom da dlaka treba da se stidimo.

"Dakle, ovo sam ja dok dlake na licu prikazujem normalnim svakome ko je odrastao verujući da se toga treba stideti", a fotografija je izazvala pravu buru na mrežama.

Sa jedne strane su oni koji su više nego zahvalni što neko konačno javno govori o tome, a sa druge oni koji i dalje smatraju da su dlake veliko no-noi, pogotovo na licu, pogotovo kod žena.

Nije prvi put da Džoana koristi svoju platformu kako bi podelila svoje stavove o dlakama na licu. Nedavno je napravila popis svih razloga zbog kojih je dlake na licu čine lepom - a to je tako osnažujuće za sve žene koje se boje prikazati pravu sebe izvan nametnutih standarda lepote.

Napisala je: 

  • Dlake na licu ne čine me prljavom
  • Dlake na licu ne čine me manje ženom
  • Dlake na licu ne znače da ne brinem o sebi
  • Vidljive dlake na licu ne znače automatski da imam hormonski disbalans ili da želim da ga ljudi koji ga imaju ne leče
  • Dlake na licu i telu mogu biti nasledne
  • Ako ne uklanjam dlake ne znači da osuđujem ljude koji to rade.
  • Poenta je da svako ima pravo na svoj izbor

I zaista, da, poenta i jeste da bi svako od nas trebalo da ima slobodu izbora kod donošenja odluka o sopstvenom telu, BEZ STRAHA OD OSUDE.

Stav društva o ženskim dlakama toliko je jak da ga većina žena više i ne preispituje. Brijanje, depilacija, lasersko uklanjanje i čupanje dlaka s nogu i sa pazuha, pa sve do bikini zone, postalo je prihvaćeno kao deo naše beauty rutine, zbog čega su postovi poput Džoaninih toliko važni.

Jer, ne zaboravite - na kraju dana, to su samo dlake, svi ih imamo i potpuno su normalne.