Ester Kelisit Bi (24) iz Montreala u Kanadi kao tinejdžerka osećala se nesigurno i patila je od depresije zbog dlaka koje su joj rasle na grudima. Međutim, nakon odbacivanja predrasuda i brijanja, oseća se lepše nego ikada pre, piše Daily Mail.

- Dolazim iz plemena "Wè" iz Obale Slonovače, Afrika, a žene u doba moje prabake bile su vrlo dlakave i to se smatralo lepim, objasnila je Ester.

Otkrila je da se opsesivno brijala tokom škole i da su je pokušaji uklanjanja dlaka užasno boleli. Međutim, 2019. odlučila je da joj je dosta brijanja pa objasnila:

- To je najbolje što sam ikad učinila jer se osećam seksi i ugodno u svojoj koži. Nema medicinskog objašnjenja, samo sam dlakava osoba. Nedavno sam saznala da su žene s očeve strane porodice prilično dlakave i to je sasvim normalno - ispričala je i dodala:

- Trebao mi je veći deo života da prihvatim svoje telo i prihvatim sebe onakvu kakva jesam. Dosadilo mi je da se osećam se nesigurno. Brijanje i depilacija naneli su mi ogromne bolove. Bilo je više gnjavaže nego što je vredelo. 

Tako je odlučila da prestane s brijanjem i depilacijom, a kako kaže reakcija na njen izbor bila podijeljena. Bilo je teško jer se ona protivi ‘normi’. U početku joj je bilo neprijatno da izlazi u otvorenoj odeći, ali nakon nekoliko nedelja počela je polako da se oseća sigurnije.

- Strah me je skoro paralizovao, ali više ne moram da brinem jer sam prihvatila ko sam. Kad sam napolju, ljudi me gledaju. Neko me čak jednom i slikao, što je bilo čudno - rekla je.

Međutim, Ester je na društvenim mrežama pronašla zajednicu koja je prigrlila nju tqakvu kakva jeste.

- Na društvenim mrežama su reakcije drugih bile 90 odsto pozitivne. Dobila sam hiljade poruka od žena širomm sveta koje su mislile da su same. Pokazala sam im da se ne stide svojih dlaka. 

Kako kaže, sada se ne oseća kao robinja standarda lepote, već je počela da se preispituje šta je zaista lepo.

- Da žene ne bi trebale imati dlake, one ne bi rasle. Društvo je ono koje nam govori da se brijemo. Promenila sam definiciju lepotu za sebe i više ne dopuštam da mi je društvo diktira. Odlučila sam što je lepo za mene. Ne želim da mi dlake više budu prepreka. Odbijam da se žrtvujem zbog toga - zaključila je.