U današnje vreme, imati "savršeno" (ako savršenstvo uopte postoji) lice i telo nikad je lakši posao. Malo šminka i dobra frizura, malo brige o koži, ali ako ste baš toliko nezadovoljni - tu je plastična hirurgija. 

Milioni žena (ali i muškaraca) u potrazi za idealnim merama legli su pod nož, ali jedna intervencija se naročito ističe - brazilsko podizanje zadnjice. Naime, ova operacija se iz godine u godinu penje na lestvici najpoželjnijih, iako spada u izrazito rizične, ali, i pored jasnog straha od smrtnog ishoda, želja za savršeno okruglom zadnjicom ipak je veća. 

Pogotovo u poslednjih par godina, kada su "Kardašijanke" postavile standarde lepote, a to znači - mali nos, puna usta, tanak struk i abnormalna zadnjica.

Verovali ili ne, prema Američkom društvu plastičnih hirurga, brazilsko podizanje zadnjice (brazilian butt lift) ima najveću stopu smrtnosti od svih estetskih zahvata. Ipak, zahvaljujući gospođi Kim Kardašijan Vest, popularnost brazilskog podizanja raste iz godine u godinu.

Kako zapravo izgleda "brazilsko podizanje"?

Postupak podrazumeva uzimanje masti sa područja tela gde to nije potrebno i transplantaciju u gluteus kako bi ih povećali. Da bi bio uspešan, masnom "kalemu" je potrebna ishrana, pa se mora ubrizgati u tkivo koje ima dobru snabdevenost krvlju.

Ali, tu postoji caka. Sa jedne strane, mast može biti apsorbovana čak do 90 odsto, a da se to ne bi dogodilo najbolje je ubrizgati je ispod mišića. Međutim, upravo je to ono što je opasno. 

Ubrizgavanje masti u zadnjicu može lako dovesti do ozbiljnih problema ako se uradi pogrešno. To uključuje emboliju masti, kada mast ulazi u krvotok i blokira krvni sud. Na primer, u plućima blokira ulazak kiseonika u krvotok, dok u mozgu može izazvati moždani udar - i jedno i drugo može biti fatalno.

Zapremina masti je takođe važna. Većina hirurga smatra da je 300 mililitara - nešto manje od limenke sode - bezbedna količina. Međutim, neki iskusniji hirurzi koriste mnogo veću količinu masti koja se može meriti u litrima.

Popularna intervencija zahvaljujući poznatim lepoticama 

Pored sestara Kardašijan, primetan je uticaj i drugih zvezda današnjice. Naime, doktor Mark Mofid, vodeći američki hirurg upravo za brazilsko podizanje zadnjice, ističe da je primetio uticaj Dženifer Lopez i Niki Minaž, uz obilje slika na društvenim mrežama koje su "zaista popularizovale lepotu ženskih oblina".

Zašto je stopa smrtnosti velika?

Istraživanje iz 2017. godine, na osnovu rada 692 hirurga iz celog sveta, pokazalo je da su tokom svoje karijere hirurzi prijavili 32 slučaja smrti od masne embolije i 103 slučaja koji nisu fatalni, ali verovatno ima još mnogo onih koji su ostali neprijavljeni.

Embolija masti nedavno je identifikovana kao vodeći uzrok smrti u estetskoj hirurgiji. Procenjena stopa smrtnosti od embolije masnog tkiva može biti i jedna od 3.000 za brazilsko podizanje. 

Studija o smrtnim slučajevima iz prethodnih godina pokazala je da se emobolija javlja kao rezultat oštećenja glutealnih krvnih sudova tokom postupka, što omogućava mastima da uđu u krvotok. Autori su preporučili da "lipoinjekciju zadnjice treba izvoditi vrlo pažljivo, izbegavajući injekcije u duboke mišićne ravni".

Mast se ubrizgava i u grudi

Međutim, treba napomenuti da se masnoća takođe ubrizgava u mišiće za neke operacije povećanja dojke, bez prijavljenih smrtnih slučajeva. To sugeriše da postoje i drugi faktori koji su uključeni u visoku stopu smrtnosti među pacijentima sa brazilskim podizanjem zadnjice.

Čini se da su većinu ovih smrtnih slučajeva uzrokovali neodgovarajuće kvalifikovani praktičari koji rade u neodobrenim objektima, uključujući domove i garaže. Ostali problemi nakon operacije, poput gangrene i sepse, takođe mogu biti fatalni.

Operacije su opasne
Unsplash/Ibrahim Boran Operacije su opasne

Da li je vredno rizika?

Potencijalni rizik od smrti uglavnom se meri sa koristima, posebno u slučajevima kada operacija ima fizičku i funkcionalnu korist. U slučaju brazilskog podizanja zadnjice, činjenica je da rizici premašuju koristi.

Ipak, u društvu u kome slavne ličnosti postavljaju ideale lepote, postupak ostaje popularan, uprkos rizicima. Stoga je važno da hirurzi svima koji to razmatraju vrlo jasno objasne rizike postupka.

Bezbednost pacijenta uvek treba da bude glavni prioritet. A hirurzi moraju učiniti više kako bi povećali sigurnost postupka i smanjili nepotrebno visoku stopu smrtnosti.

Dakle, ukoliko već želite zadnjicu iz snova, najbitnije je da procenite da li vam je ova operacija zaista potrebna. Naravno, podjednako bitno je i da odaberete odgovarajućeg doktora i kliniku za ovako nešto, kako bi rizike smanjili na minimum.