"ILI NEKA ŽENE NOSE ŠTA ŽELE ILI NEK MUŠKARCI TRENIRAJU U VEŠU" Pink objavila da će platiti KAZNU za rukometašice

Norveške rukometašice odbile su da nose donje delove bikinija na Olimpijskim igrama zbog čega su bile kaznjene sa 1.500 evra, a sada se povodom cele situacije oglasila pevačica Pink koja je obećala da će platiti njihovu kaznu.

Shutterstock

Ženske učesnice na Olimpijskim igrama konačno su digle glas protiv seksualizacije koja je godinama prisutna u sportu.

Prve su to uradile norveške rukometašice koje su se pobunile zbog toga što moraju da nose bikini gaćice, a potom su ih podržale nemačke gimnastičarke koje su se na trenungu pojavile odevene suprotno tradiciji, odnosno u kombinaciji helanki i trikoa.

- Želimo da dokažemo da svaka žena treba sama da odluči šta će obući. To ne znači da više ne želimo da ikada obučemo tradicionalnu opremu.

- To znači da želimo izbor, jer je to odluka koja se menja na osnovu toga kako se osećamo i šta želimo. Na dan takmičenja ćemo odlučiti šta ćemo obući - poručila je Elizabet Seic, jedna od takmičarki.

Takođe, Sara Vos, atletičarka, izjavila je da treneri stoje iza njihovih odluka i da žele da se takmičarke osećaju najudobnije i najsigurnije moguće.

printscreen/instagram 

Podrška nije izostala ni kada je svet u pitanju, ali sudije su bile neumoljive.

Zbog odluke da na pesku ne nose bikinije, norveške rukometašice su kažnjene sa 1.500 evra, a povodom svega oglasila se poznata pevačica Pink na Tviteru.

- Veoma sam ponosna na norveške rukometašice zbog njihovog protesta protiv veoma seksističkog pravila o odeći. Evropska rukometna federacija bi trebala da bude kažnjena zbog seksizma. Rado ću platiti kazne za vas, dame. Samo napred - poručila je Pink na Tviteru i oduševila mnoge, ali se nije tu zaustavila.

- Kada se muškarci bave sportom oni mogu da nose duže šorrtseve i atletske majice, ali kada se žene bave sportom ZAHTEVA SE da nose bikinije. To je seksizam! Ili dajte ženama da nose iste stvari kao muškarci, ili neka muškarci treniraju u Speedo kupaćem.

Podsetimo, norveška ženska reprezentacija u rukometu na pesku nosile su kratke šortse umesto donjeg dela bikinija na utakmici Evropskog prvenstva.

Dužnosnici Evropske rukometne federacije rekli su da je reč o "neprimerenoj odeći" koja "nije u skladu s jedinstvenim propisima definisanim u IHF pravilima rukometa na pesku".

ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Norveški ministar sporta Abid Raja ocenio je kaznu kao "potpuno smešnu", dok je Norveški rukometni savez pohvalio igračice zbog pokušaja promene stavova.