32. Olimpijske igre u Tokiju uveliko su u toku, a tim nemačkih gimnastičarki napravio je presedan kada su se na treningu pojavile odevene suprotno tradiciji.

Umesto tradicionalnih trikoa koje inače nose, pojavile su se u kombinaciju trikoa i helanki u boji fuksije i time poslale poruku da žele da zaustave seksualizovanje sportistkinja.

Prvo su to rekle rukometašice iz Norveške koje su se pobunile zbog toga što su u obavezi da nose bikini gaćice, a sada su to isto ponovile i nemačke gimnastičarke.

Nakon što su dobile pohvale i odobravanje od koleginica iz celog sveta, dogovoreno je da će same odlučiti šta će nositi na kvalifikacijama - da li će to biti dres, kombinacija trikoa i helanki ili tradicionalni triko.

- Želimo da dokažemo da svaka žena treba sama da odluči šta će obući. To ne znači da više ne želimo da ikada obučemo tradicionalnu opremu.

To znači da želimo izbor, jer je to odluka koja se menja na osnovu toga kako se osećamo i šta želimo. Na dan takmičenja ćemo odlučiti šta ćemo obući - poručila je Elizabet Seic, jedna od takmičarki.

americke alteticarke na olimpijskim igrama
Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia 

Za žene je standardni dres triko koji može da ima duge rukave, a može da bude i bez rukava. Odeća koja pokriva noge je dopuštena pravilnikom o gimnastici, ali se do danas koristila samo iz verskih razloga.

Sara Vos, atletičarka, izjavila je da treneri stoje iza njihovih odluka i da žele da se takmičarke osećaju najudobnije i najsigurnije moguće.