U poređenju sa ogromnim "zalihama" božićnih i novogodišnjih filmova, uskršnji filmovi nisu toliko rasprostranjeni u holivudskoj kinematografiji. Međutim, nema razloga za brigu, ima ih taman dovoljno da kvalitetno provedete uskršnji vikend sa porodicom kod kuće.

Svejedno da li ste raspoloženi za opušteni crtać ili malo ozbiljniji projekat sa religijskom tematikom, pet filmova koje ćete videti na listi ispod savršeni su za uskršnju nedelju.

1. The Story of God with Morgan Freeman

U želji da istraži mnogobrojne svetske religije, filmski narator i glumac Morgan Friman upustio se u snimanje nezaboravne mini dokumentarne serije koja je 2016. godine imala svoju premijeru na „Nacionalnoj geografiji“.

2. Petter Rabbit 

Najnovija filmska adaptacija knjige britanske spisateljice Helen Betriks Poter može biti opisana kao šarmantna, „bleskasta“ i naravno – puna zečeva. Pored animiranih likova, u filmu se mogu videti i pravi glumci poput Sema Nejla i glumice Meri Rouz Bajrn, a glasove animiranim likovima su pozajmili, pored mnogih drugih i voditelj Džejms Korden i Margot Robi.

3. Watership Down 

Ovaj animirani film je adaptacija istoimene knjige Watership Down (Brežuljak Voteršip) koju je napisao Ričard Adams i objavio 1972. godine. Knjiga je nastala tako što je Adams za vreme automobilskih vožnji između Londona i Stratforda smišljao priče za svoje ćerke kako bi ih zabavio. Iako je u početku ovo bila priča za decu, crtani definitivno nije namenjen najmlađoj publici. Priča prati grupu kunića koji zbog opasnosti koja vreba njihovo stanište, odlaze u potragu za novim, bezbednijim mestom za život. Na tom putu susreću se sa različitim opasnim životinjama ali i ljudima, koji na različite načine uništavaju i prisvajaju prirodu. 

4. The Gospel of Luke

Religijski film koji govori o Lukinom jevanđelju je prava poslastica za uskršnje praznike – pogotovo jer je u film ubačena i priča o Uskrsu, koja odgovora datom trenutku.

5. Risen

Ovo je još jedna epska biblijska priča o Vaskrsnuću, ali ovog puta ispričana je iz perspektive nevernika. Glani junak Klaus, moćni pripadnik rimskog vojnog tribuna, i njegov pomoćnik Lucius, dobijaju zadatak da reše misteriju o tome šta se desilo s Isusom u nedeljama posle raspeća, da bi opovrgli glasine o uskrslom mesiji i sprečili ustanak u Jerusalimu.