U većini gradova Srbije vetar ovih dana duva kao za platu. U okolini Vršca uveliko prekoračuje dozvoljenu brzinu na putevima (više od 100km/h). Čak i bez vetra, mogućnosti za zabavu su ograničene zbog mera protiv pandemije, tako da su opuštanje i zabava kod kuće postali prioritetna aktivnost. Zato, ako pogledamo ekonomske izveštaje iz ove godine, firme sa najvećim rastom profita su one koje proizvode serijski program. Produkcija je porasla do te mere da je postalo teško izabrati seriju za gledanje. Evo šta smo mi odabrali:

Damin gambit (Queen's gambit)

Devojčica koja se našla u sirotištu sa devet godina pošto joj je majka poginula, iz razumljivih razloga ogradila se zidom neprobojne introvertnosti. A onda je, tako sama sa sobom, pronašla šah. Ovladavši ovom igrom za moćne umove u vreme kada su šampioni na 64 polja bili zvezde poput današnjih tenisera, ona je na putu do slave morala da se suoči sa neuporedivo više prepreka nego bilo ko drugi: još u sirotištu su joj prepisali tablete za smirenje, koji su joj dodatno pojačali moć vizualizacije. Uz moćno oružje za savlađivanje protivnika na šahovskoj tabli, ona je dobila i jednako moćnog neprijatelja: zavisnost.

Kruna (The Crown)

Serija o vladavini kraljice Elizabete II ne zvuči kao nešto preterano zanimljivo, ali stvari stoje sasvim suprotno: osim što najveći broj zbivanja ima formu ozbiljnog političkog trilera ili porodične drame, činjenica da je ovih dana princ Čarls (čiji se lik pojavljuje u novoj, četvrtoj sezoni serije) veoma burno reagovao tvrdeći da je serija puna kleveta i izmišljotina, već je dovoljan tizer da se ovako nešto pogleda.

Opoziv (The Undoing)

Iako je u prvi mah dobila dosta loših kritika, ova serija je stekla veliku i vernu publiku, najpre zahvaljujući snažnoj priči koju priča. Terapeutkinja koja ima sve što želi - odličan posao, divnog muža, dete i stan u Njujorku - u trenutku gubi sve, pa čak i prošlost. Otkrivajući lanac sopstvenih zabluda kariku po kariku, ona shvata da joj nema druge nego da potpuno obriše stari i izgradi sasvim novi život za sebe i svoje dete.

Prokletstvo Blaj Menora (The Haunting of Bly Manor)

Kada se kaže da je reč o gotik-drami sa primesama romanse, zvuči kao prilično nezgrapan miks. Ipak, ova serija, najverovatnije potpomognuta hladnom i vlažnom britanskom klimom u izolovanoj vili, zaista ima atmosferu koja ne samo što drži pažnju, već gledaoca tera da preispita sopstvene etičke principe. Mlada Amerikanka unajmljena je da čuva dvoje dece u pomalo zastrašujućem zdanju van grada u Velikoj Britaniji, a onda se ispostavlja da vila nije "pomalo zastrašujuća", već ima prilično neobične posetioce.

Kuća od papira (La Casa de Papel)

Španci imaju običaj da svako svoje kinematografsko ostvarenje, bio to film ili serija, počnu od neke neverovatne ideje. Ovde je reč o grupi ljudi spojenoj dramatičnim okolnostima iz ličnih života, koja shvata da apsolutno svi problemi i zla na ovoj planeti potiču iz istog izvora: novca. I zato rešavaju da ga unište, ne birajući sredstva u toj borbi. Ako već niste pogledali četvrtu sezonu, sada je poslednji trenutak, pošto se u 2021. godini očekuje peta.