Danski reditelj Tomas Vinterberg osvojio je Oskara u kategoriji za najbolji strani film i to onaj naziva "Another Round", u čijem je središtu priča o prijateljstvu i alkoholu, a to je ujedno četvrti Oskar koji je otišao u Dansku. 

Njegov govor zahvalnosti otkrio je i autorovu tragičnu priču pa je mnoge u publici i pred malim ekranima ostavio u suzama.

Naime, njegova 19-godišnja ćerka Ajda izgubila je život u tragičnoj nesreći kada je on radio na snimanju nagrađenog filma. Ajda je čak trebala da ima ulogu u njemu jer se oduševila scenarijem nakon što ga je pročitala i nije krila uzbuđenje zbog toga koliko joj je dobar.

"Trebala je da bude u njemu i ako se iko usuđuje da veruje da je nekako ovde s nama, trebali biste da je vidite kako aplaudira i navija s nama. Na kraju, snimili smo ovaj film za nju, kao uspomenu na nju.

Dakle Ajda, ovo je čudo koje je jednostavno dogodilo, a ti si deo tog čuda. Možda čak negde i vučeš neke konce. Ovo je za tebe", izjavio je Tomas na ivici suza.

U jednom od prethodnih intervjua za CNN izjavio je kako mu je rad na filmu zapravo pomogao da prebrodi tugu zbog ćerine smrti.

"To mi je dalo svrhu i udaljilo me od životnog pada. Osećao sam da je to neka veća svrha za nju. Pre njene smrti ambicija mi je bila da snimim film koji potvrđuje život, a nakon toga to je postalo nešto nužno. Želeo sam da proslavim život koji tako lako možemo da izgubimo", izjavio je Tomas.

Vinterberg se takođe zahvalio svom timu i podršci koju je od njih dobio.

"Posvetili su ovome ceo svoj život, to je učinila cela ekipa i nadam se sada je sve to sačuvano na filmskoj traci i, nadam se, ostaće tu u znak sećanja na moju ćerku", rekao je on.