Na sam pomen reči "starleta" mnogima se digne kosa na glavi. Ovako nešto ne čudi ako se uzme u obzir da se starletama danas mahom zovu devojke bez škole i zanimanja, koje su slavne po... realno gledano, ne pohvalim stvarima. 

No, nije oduvek bilo tako. Uzmimo za primer ženu koja važi za prvu jugoslovensku starletu. Dijana Niven Bećirović bila je lepa kao san, provokativna, skandalozna, buntovna, a opet obrazovana, neustrašiva, spremna da grize za dobru priču. 

Tokom života razvila je internacionalnu novinarsku karijeru, iako je svoj put počela kao model, kada je imala samo 14 godina. Bila je toliko lepa da su neretko smatrali da je jedna od najlepših devojaka stare Juge tih davnih osamdesetih. 

Pozirala je na naslovnicama časopisa koje su pre nje bile rezervisane samo za američke devojke, međutim, protiv nje nijedna nije imala šanse. 

Rođena je 1962. godine u siromašnoj porodici u Lukavcu kod Tuzle, gde se niko pre nje od početka sveta pa do te 1981. godine nije slikao nag. A ona je to učinila - pozirala je za "Startovu" duplericu u svoj lepoti svog jedrog tela!

Bila je i jedna od "Cura s Jadranske obale" u "Plejbojevom" editorijalu 1981. Slike tadašnjih YU lepotica koje su obnažene stale pred objektiv izašle su i u nemačkom izdanju Plejboja pod nazivom "Titove devojke"!

Nije trebalo modnim agentima mnogo da primete tada 14-godišnju Dijanu, a 1984. godine je otišla u Italiju gde je postala model slavnih brendova kao što su "Versace" i "La Perla".

Uspešna novinarka

Srednju školu pohađala je u Sarajevu, i usput - nesvakidašnje lepa - snimala reklame za socijalističke privredne gigante. Od studija glume odustala je u poslednjem času i upisala se na žurnalistiku... Kasnije, završiće još dva fakulteta.

Sredinom 80-ih napustila je Jugoslaviju i krenula put Italije, gde se nakon uspešne manekenske karijere okrenula pozivu novinara.

Naime, zaposlila se na RAI, gde je vodila jednu religioznu emisiju. Koliko je bila uspešna u novinarskom poslu svedoči činjenica da joj je papa Jovan Pavle II tri puta davao intervju, baš kao i Benedikt XVI dok je još bio kardinal.

Ostaće upamćeno da je baš ona uradila poslednji intervju sa slavnim vozačem Formule 1 Ajrtonom Senom. Prvog maja 1994. godine Brazilac je poginuo u udesu tokom Velike nagrade San Marina, a Dijana je dva dana pre toga razgovarala sa njim o pitanjima života i smrti.

Burna veza sa Al Paćinom

Iz Rima je u SAD otišla sa Ahmetom Etergunom, producentom koji je bio zadužen za karijere najvećih muzičkih zvezda poput Rolingstonsa, Led Cepelina, Reja Čarlsa i Arete Frenklin. Petnaest godina radila je kao njegova sekretarica, i na tom mestu upoznala i zavela najveće svetske zvezde. Bila je u vezi sa brojnim slavnim ličnostima, kako sa domaće tako i sa strane scene, a najzvučnija imena među njima svakako su Al Paćino i Goran Bregović.

Dijana je zavela i Paćina
Shutterstock 

"Svi su padali pred Majklom Korleoneom, ali ne i ja. Nije bio moj tip. Al Paćina sam upoznala kada je sa Frensisom Fordom Kopolom snimao "Kuma". Izlazili smo, ali je on bio večno napet i uvek u paranoji od paparaca. Redovno u strahu da će ga uhvatiti. Moj zadatak je da muškarca napravim muškarcem, a njegov da mene napravi ženom. To nisam osećala kod Paćina, već samo njegov ključali ego", prepričala je detalje iz odnosa sa holivudskim glumcem.

Bila je u vezi i sa frontmenom "Bijelog dugmeta" Goranom Bregovićem, a fanovi su strahovali da će se zbog nje bend raspasti pošto je i klavijaturista Vlado Pravdić bio zaljubljen u nju.

Goran Bregović je bio zaljubljen u Dijanu
M. M./ATAImages 

"Optužili su me da sam zamalo rasturila "Bijelo dugme". Živela sam u Milanu i družila se sa Vladom Pravdićem, klavijaturistom "Bijelog dugmeta". Bio je zaljubljen u mene, ali odjedanput se pojavio Goran Bregović. A kada Goran nešto hoće, onda i dobije. I tu je krenuo sukob dvojice članova "Dugmeta". A da li me je Goran "ukrao" od Vlade? Pa jeste!", ispričala je ona.

Ljubila i Mika Džegera

Zbog jedne večere sa Silviom Berluskonijem Bećirovićevoj su pripisivali pad italijanske vlade, zbog čega je tužila italijanske novine, a Niki Lauda, koji je bio jako ljubomoran, tukao se u baru zbog nje! Na listu njenih ljubavnika navodno su se upisali i Zdravko Čolić i Mik Džeger, a pisalo se da i da joj se Arnold Švarceneger otvoreno nabacivao.

Brojni svedoci tog vremena tvrde da se zbog Bećirovićeve raspalo "Bijelo dugme".

A danas? 

Lepa Dijana i dan-danas je podjednako atraktivna kao tokom dana najveće slave. Živi u Los Anđelesu gde je diplomirala na Američkom filmskom institutu. Pre nekoliko godina je promovisala knjigu "Moja priča" u kojoj je otkrila brojne detalje iz svog života.

Između ostalog, ona se podsetila da se Niki Lauda tukao zbog nje, da ju je papa Benedikt XVI provozao na "vespi", da su joj se udvarali Rod Stjuart i Kevin Kostner, i da je pričala sa papom Pavlom II iako je bila "pijana i u miniću". I dalje vodi računa o svom izgledu, a sudeći po objavama na mrežama, često putuje, naročito u Dubai i druge arapske zemlje.

Bonus video:

Jugoslavija evrovizija  Youtube/ tasosk3/printscreen

Izvor: Žena.Blic/ Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!