Nema sumnje da su žene sa ovih prostora neretko nosile titule najlepših, pogotovo za vreme stare Juge, kada se o lepoti jugoslovenskih žena pisalo nadaleko i naširoko. 

No, čini da nijedna nije bila tako popularna i obožavana kao što je bio slučaj sa Slovenkom Bernardom Marovit. Ova žena nestvarne lepote bila je proglašena, zahvaljujući brojnim anketama, za najlepšu misicu koju je Juga ikada imala. 

Bila je predodređena za uspeh, a o tome govori i činjenica da je godišnji kalendar za 1982. godinu magazina Start, koji nam je u socijalizmu zamenjivao Plejboj, zbog Bernardinih slika prodat je u neverovatnih 350.000 primeraka.

Slovenka je postala je mis Starta i mis "Penthausa" pre nego što je odlučila da isproba sreću na izboru za Mis, na šta ju je nagovorio glavnoi i odgovorni urednik revije "As" Džavid Husić.

Bernarda je izabrana za mis Jugoslavije na izboru u Zagrebu 1982. godine. Na izboru za najlepšu ženu sveta u Londonu ušla je u polufinale, odnosno, među 15 tada najlepših devojaka sveta.

Slike joj umalo uništile karijeru

Nažalost, upravo provokativne fotografije koje su svojevremeno objavljene u Startu koštale su je titule, nakon što su "procurile" u javnost, nakon čega ih je objavio "Daily Mirror", te su je na kraju upravo zbog njih diskreditovali

"Moglo je, i moralo (bolje)! Neverovatno je koliko je naša cura bljesnula u Londonu, pojavom i garderobom. Uz iskustvo profesionalne manekenke i foto modela, Bernarda je pobegla ostalim devojkama za tri koplja. Bila je obučena kao kraljica, superiorna u svemu, ponosna. Trideset majstora svetske fotografije nisu se uopšte razmišljali da odmah, i samo njoj, dodele laskavi naziv i trofej najfotogeničnije devojke planete. Međutim, tada su počele i zakulisne igre", rekao je svojevremeno Husić.

Kako je kasnije sama Bernarda pričala, doživela je mnogo neprijatnosti u slovenačkom gradiću Ljubnu, gde je živela sa svojom porodicom.

"To je malo mesto i ljudi o tim izborima pričaju svašta. To je po njima nemoralno, a još kad su izašle one malo pikantnije sličice u Startu - bili su šokirani", rekla je ona jednom prilikom.

Nakon skandala, Bernarda je ostala bez titule Mis sveta, ali je osvojila zvanje Mis fotogeničnosti i nastavila da se bavi modelingom.

Štaviše, proglašena je top modelom Italije 1990. godine i top modelom Evrope dve godine kasnije, a pisalo se da u svojim najvećim danima slave zarađivala po 3.000 dolara dnevno. Kretala se u visokim krugovima, a postojala je priča da je očarala čak i čuvenog Leonarda Dikaprija, sa kojim i dan-danas ima fotografiju na svom profilu.

Bila je zaštitno lice više brendova i snimila mnogo editorijala, a i danas se bavi manekenstvom.

Vlasnica je škole manekenstva za mlade i menadžerka mladim koleginicama.

Često učestvuje u organizaciji modnih revija i događaja. Živi na relaciji Slovenija-Italija, gde ima modnu agenciju, a još njenih fotografija u nastavku:

Pogledajte još: GDE SU SRPKINJE KOJE SU PRE 20 GODINA LEPOTOM OSVOJILE SVET Jedna je MILIONERKA a Ivana je pobegla nakon ubistva Dragoja

Bonus video:

LEPOTA NIJE SAMO ZA KLINKE! Maja Volk: Predložiću izbor za mis 60+ i učestvovaću ŽENE MOTIVIŠE KAD SE NEKO POZNAT IZBORI SA RAKOM  Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!