Da je Srbija uvek mogla da se pohvali vanserijskim lepoticama svedoče i uspesi brojnih manekenki koje su uspele da ostvare internacionalnu karijeru, te nosile prestižne revije i bile muze najpoznatijim dizajnerima. 

Neke od slavnih Srpkinja još uvek "plivaju" manekenskim vodama, dok su druge fokus prebacile na privatne biznise i porodicu. Otkrivamo vam gde su i kako danas izgledaju neke od najlepših žena sa ovih prostora.

Nataša Vojnović

Nataša Vojnović jedna je od naših najpoznatijih i najuspešnijih manekenki koja je ispisala istoriju u svetu mode. Više od dve decenije osvaja svetske modne piste, svoj put je gradila strpljivo i bez skandala, isključivo zahvaljujući talentu, neverovatnoj harizmi i specifičnoj lepoti.

Nataša Vojnović i dan-danas vlada pistama.
Agence / Bestimage / Profimedia 

Velike poslovne projekte dobila je 1999. godine kada je potpisala prvi ugovor sa jednom agencijom. Prve revije bile su rezervisane za najveće brendove Fendi i Balenciaga, harala je pistama na Nedeljama mode u Parizu i Milanu, a prva modna kampanja bila je ni manje ni više nego za Chanel.

O njenom privatnom životu ne zna se mnogo, pogotovo kada je reč o ljubavi, iako je poznato da je već 12 godina u vezi sa Miljanom Boškovićem, instruktorom snoubordinga i kajtsurfinga. Njih dvoje zavoleli su se na plaži na Adi Bojani, a iskrice između njih planule su gotovo istog časa. 2019. dobili su i ćerku, a njihova ljubav jaka je kao prvog dana

Sara Brajović

Prve korake u svetu mode je napravila sa samo 11 godina. Rođena je u Parizu, a njeni roditelji su se družili sa umetnicima, glumcima, dizajnerima, piscima i intelektualcima te epohe. Dok je jednog leta sa porodicom bila na letovanju na jugu Francuske, primetio ju je i fotografisao Piter Lindberg koji je poredio sa Nastasjom Kinski.

Sara je radila kao model, glumica, pijanistkinja, a diplomirala je svetsku istoriju. Kao modna blogerka doživela je veliki uspeh i bila je u mnogim vodećim magazinima, uključujući i Vog.

Ana Vintur nazvala ju je jednom od najupečatljivijih trendseterki današnjice. Danas živi u Londonu, ali rado dolazi u Beograd.

Ivana Kukrić

Kada je reč o srpskoj modeling sceni, slobodno možemo reći da početkom 2000-ih nije bilo lepše žene od manekenke Ivane Kukić.

Dokaz ovoj tvrdnji je i činjenica da je manekenka bila i dublerka Hale Beri u jednoj reklami, kada su iskorišćene njene oči umesto glumičinih.

Karijeru je dugo gradila i u Americi, gde je šetala pistama za najuticajnije brendove, i krasila naslovnice najprestižnijih časopisa, a zadivljujuće je da Ivana i danas, čak i u 41. godini i dalje ima devojčku liniju, čak i nakon rođenja ćerkice Hane koju često kači na društvene mreže.

Inače, lepa Srpkinja je u srećnom braku sa crnogorskim biznismenom Ivanom Bajkovićem, sa kojim je pre venčanja bila 5 godina u vezi, a sa kojim danas živi u Los Anđelesu.

Ivana je inače bila poznata i kao kuma Jelene Karleuše na njenom prvom venčanju. Njih dve bile su više nego bliske, a drugarstvo je 2004. godine preraslo i u kumstvo i to kada se Jelena udavala za Bo­ja­na Ka­rića. Osim što joj je venčana, Ivana je Jeleni i kr­šte­na ku­ma što je i bilo očekivano jer su njih dve odra­sle za­jed­no.

Danas, Ivanin život zaista deluje poput bajke, ali to nije oduvek bilo tako. Naime, pre braka bila je u dugoj vezi sa Dragom Trišićem, sa kojim je čak bila verena, ali njihova veza nije potrajala. Ono što ju je najviše obeležilo u vezi sa Dragojem jeste njegovo ubistvo, koje se dogodilo pre nekoliko godina ispred njegovog doma u Žarkovu.

Dragoje je bio povezan sa srpskom mafijom i narko scenom, a nekoliko puta je bio hapšen. Na kraju je zaključeno da je njegovo ubistvo organizovana likvidacija, a Ivana je bila šokirana sudbinom svog bivšeg partnera, što je veoma teško podnela i takoreći "pobegla" u inostranstvo da bi se sklonila od svega.

Jelena Ivanović

Jelena Ivanović jedna je od najlepših Srpkinja.
printscreen/instagram 

Jelena je obeležila našu modnu scenu devedesetih i bila je među najuspešnijim našim modelima tog vremena.

Jelena Ivanović u srećnom je braku.
printscreen/instagram 

Snimala je za najveće modne kuće, pojavljivala se na naslovnicama najvećih modnih časopisa. I danas je u svetu mode, samo s druge strane, na čelu jedne velike agencije. Udata je za glumca Branislava Tomaševića s kojim ima tri sina.

Đurđa Stojiljković

Srpska manekenka Đurđa Stojiljković i nekadašnja muza Žan Pol Gotjea, svojevremeno je žarila i palila modnim svetom. Bila je devojka neobične lepote koju niste mogli da ne primetite, a otkrio ju je italijanski modni skaut na modnoj reviji u Beogradu nakon čega je njena karijera išla samo uzlaznom putanjom.

Rođena Pančevka od svoje dvadesete se bavi modelingom, a zahvaljujući svojoj upečatljivosti, zbog čega se potpuno razlikovala od konkurencije, jedna je od retkih sa ovih prostora koja je postigla ogroman uspeh, a gotovo da nema velikog brenda za koji nije radila.

Alberta Ferretti, Armani, Bottega Veneta, Christian Dior, DKNY, Dolce & Gabbana, Hermès, Iceberg, Lacoste, Lanvin, Oscar de la Renta, Prada, Versace i Valentino... samo je deo brendova sa kojima je sarađivala.

Međutim, lepa manekenka oduvek je imala drugačije težnje kada je karijera u pitanju. Iako je krasila, i krasi i dalje naslovnice najprestižnijih časopisa, njen put je bila psihologija, a nakon završenih studija posvetila se porodičnoj terapiji.

Ivana Berendika

Ivana Berendika, manekenka i nekadašnja članica grupe "Models", danas važi za jednu od najbogatijih Srpkinja.

Rođena je u Beogradu u Srbiji 5. aprila 1978. godine, a davne 1995. godine, bila je i Druga pratilja na izboru za "Miss Jugoslavije".

Ivana Berendika bila je članica grupe Models.
printscreen/instagram 

Svoj imetak stekla je 2005. godine kada se udala za osnivača "Gugla" Tomasa Jermoluka, koji je od nje stariji 20 godina.

Ivana i njen suprug su 2016. godine postali ponosni roditelji blizanaca, a kako je otkrila, prija joj što je Tomas moćniji od nje.

Ivana Berendika jedna je od najbogatijih Srpkinja.
printscreen/instagram 

Ona se godinama unazad se bavi dizajniranjem nakita, a danas sa porodicom živi u luksuznoj vili u Majamiju.

Deluje da joj dizajniranje ide od ruke, a tome u prilog govori činjenica da njene modele nose svetske zvezde poput Prijanke Čopre, Rijane, Megan Markl, Kardi Bi, Kajli Džener, Niki Minaž, Ališe Kiz, Mirande Ker, Lupite Njongo i mnogih drugih...

Jelena bin Drai

Nekada Jakovljević, a danas Bin Drai, lepoj Jeleni vrata modelinga otvorila su se nakon izbora za Miss. Nakon toga kreće da radi velike kampanje, a posao ju je odveo i u Dubai gde je kasnije upoznala budućeg supruga sa kojim je dobila četvoro dece. 

Ona je inače rođena 16. maja 1979. godine u mestu Žabalj pored Novog Sada, a studirala je arhitekturu, ali je nije privela kraju. Ima završene magistarske studije ekonomije.

Jelena Bin Drai sa mužem.
printscreen/instagram 

Zanimljivo je da je 2009. godine dobila i priznanje za poslovnu ženu godine. Vlasnica je velikog lanca kozmetičkih i spa centara, takođe se bavi modom i humanitarnim radom, a 2013. je nominovana za Ženu privrednika godine Srednjeg istoka.

Marija Tarlać

Marija Tarlać danas važi za jednu od najbolje odevenih žena kod nas. Osim manekenske karijere, oprobala se i na televiji, a danas dizajnira garderobu.

Manekenstvom je počela da se bavi u 14. godini. Udala se za nekadašnjeg košarkaša Dragana Tarlaća i posvetila se porodici. Kako je rekla u potpunosti je bila posvećena majčinstvu, a tokom karijere je "radila poslove za koje je bila dobro plaćena iako nije bila previše posvećena".

 Anđelija Vujović

Anđelija Vujović je oduvek bila poznata po neverovatnoj moći transformacije.

Posle dugogodišnje uspešne karijere, završenog fakulteta i magistrature Anđelija je rešila da se bavim nečim ozbiljnijim. Radi za jednu britansku firmu koja se bavi geologijom, ali i dalje se bavi manekenstvom.

Ivana Stanković

Ivana Stanković je čuvena lepotica.
Kurir/ Damir Dervišagić 

Ivana je takođe jedna od naših najuspešnijih supermodela. Bila je zaštitno lice Đorđa Armanija 5 godina, snimala kampanju sa Brusom Vilisom i šetala pistom rame uz rame sa Naomi Kembel, Sindi Kraford, Kejt Mos i Klaudijom Šifer.

IVana Stanković je prepoznatljiva po kratkoj kosi.
Kurir/ Damir Dervišagić 

Od svoje 16. godine radila je u inostranstvu, a najveće uspehe postigla je u periodu od 1993. do 2003. godine.

Postala je prepoznatljiva po svojoj kratkoj kosi, transformacijama i neverovatnoj energiji pred objektivom.

Bonus video:

JELENA BIN DRAI U DUBAIJU LUDUJE UZ SRPSKE HITOVE Amtv

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!