Čuveni igrač američkog fudbala O Džej Simpson preminuo je od raka prostate u 76. godini "okružen decom i unucima" u svom domu u Los Anđelesu. To je pružilo malo satisfakcije onima koji su verovali da je trebao da umre u zatvoru zbog brutalnog ubistva bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona.

Podsetimo, Simpson je postao nezaboravan lik u američkoj kulturi, delimično zahvaljujući medijskoj pompi oko njegovog suđenja za ubistvo. Njegova priča nije samo o zločinu i kazni, već i o složenom putu od siromaštva do slave, sa svim vrhovima i padovima koji su pratili njegov život.

Ko je bio O Džej Simpson?

Dete razorenog doma, odrastao je u mračnom stambenom naselju u San Francisku, toliko siromašan da je dobio rahitis i morao je da nosi čelične proteze na svojim mršavim nogama. Njegov otac je navodno bio poznati "drag kvin" koji je kasnije objavio da je gej i koji je umro od side.

Odrastajući u teškim uslovima, Simpson je uspeo da se izdigne iz svoje okoline postavši jedan od najpoznatijih igrača američkog fudbala. Njegov talenat nije bio ograničen samo na teren - postao je medijska zvezda, pojavljujući se u filmovima, TV emisijama i reklamama. Ali iza sjaja reflektora krio se mračniji svet - nasilje u porodici, kontroverzne veze i tragedije.

Najpre je oženio Margerit, devojku sa kojom je bio od srednje škole, a ona mu je kasnije rodila troje dece. Nažalost, najmlađa ćerka se utopila u porodičnom bazenu kada je imala samo dve godine.

Dok je još uvek bio u braku sa Margaret, upoznao je zadivljujuću Nikol Simpson 1977. kada je ona bila konobarica u noćnom klubu na Beverli Hilsu i započeli su aferu. Simpson odlučuje da se razvede i potom se oženio Nikol 1985, pet godina nakon što se povukao iz profesionalnog fudbala. Brak je trajao samo sedam godina - za to vreme su imali dvoje dece.

Nikol se žalila na njegove ljubomorne izlive besa i više puta je zvala policiju da prijavi da ju je tukao. Posle posebno ozbiljnog incidenta na Novu godinu 1989, pronađena je teško pretučena i polugola, kako se krila u žbunju ispred njihove kuće i jecala da će je ubiti.

O Džej je bio toliko slavan i moćan da je pušten samo sa blagom kaznom, bukvalno prekoren za teško nasilje u porodici.

Nasilje nije prestalo ni nakon razvoda

Nažalost, razvod nije sprečio nasilje nad Nikol. Dve godine kasnije, 12. juna 1994, bivša gospođa Simpson, koja je tada imala 35 godina i njen prijatelj Ron (25) napadnuti su ispred njene kuće. Skoro je bila obezglavljena nožem, dok je Ron bio divljački izboden.

Oružje ubistva nikada nije pronađeno, ali policija je otkrila okrvavljenu rukavicu za golf (O Džej je bio strastveni igrač golfa) na mestu događaja i razne dokaze poput kose, krvi i vlakana koji su istražiteljima ukazivali na bivšeg muža.

Policija je takođe pronašla krv na njegovom automobilu i otkrila rukavicu - takođe prekrivenu krvlju - u njegovoj kući koja se poklapa sa onom pronađenom na licu mesta. Simpson je prisustvovao sahrani svoje bivše žene sa njihovo dvoje male dece, ali je pet dana kasnije optužen za ubistva.

Krenuo je u bekstvo u svom automobilu, prijatelj i bivši kolega po imenu Al Kaulings je vozio dok je Simpson sedeo pozadi, uperivši pištolj u njegovu glavu i zaklevši se da će ga ubiti ako ga ne bude odvezao tamo gde je ovaj hteo. Policija je jurila za njima, dok je tv iz helikoptera preniosio poteru.

TV mreže su otkazale svoje uobičajene emisije u udarnom terminu pošto je više od 95 miliona Amerikanaca pratilo 90-minutnu dramu. Na kraju se O Džej vratio kući gde je uhapšen.

11 meseci trajalo je suđenje, a u njegovom "imu snova" bili su advokati poput Roba Kardašijana i Džoni Li Kohran.

Tužioci su imali dokaze poput krvi žrtve na rukavicama, njegove kose na mestu ubistva i optužbi da je tukao svoju ženu.

Odbrana je igrala na kartu rase i da mu je sve namešteno. Fotografije sa mesta nesreće su izgubljene, a DNK materijal neodgovorno skladišten.

Nakon 3 sata većanja, sud je O Džej Simpsona proglasio nevinim. Sam Klinton je tada napustio Ovalni kabinet i sa sekretaricom pratio suđenje. Simpson je proslavio presudi napravivši u vili veliko slavlje, a gostima je bilo ponuđeno 40 sanduka šampanjca.

"Mislim da većina Amerike ne veruje da sam to uradio“, rekao je nedelju dana kasnije. "Dobio sam hiljade pisama i telegrama od ljudi koji me podržavaju."

Nakon što je izgubio građansku parnicu 1997. godine, preselio se 2000. sa svojom decom na Floridu, gde je državni zakon sprečio da se njegov dom i prihodi od penzije zaplene da bi platio štetu od 33,5 miliona dolara. Simpson je otišao u prevremenu penziju, igrao golf i živeo od penzije koja se procenjuje na oko 400.000 dolara godišnje.

Ipak nije izbegao zatvor

Ali nije izbegao dalje kontroverze. Godine 2006. tužio ga je Fred Goldman, otac Ronalda Goldmana, koji je tvrdio da je ugovor o knjizi i TV-u za njegovo 'hipotetičko' objašnjenje ubistva (nazvano 'Ako sam to uradio'), koje je dolazilo sa avansom od milion dolara, prevario porodice od štete koju su im dugovali.

2008. ponovo je bio na sudu. Ovoga puta optužen je da je petoricu poznanika, od kojih su većina bili osuđeni kriminalci i dvojica naoružanih oružjem, naveo da ukradu sportske znamenitosti od dvojice dilera.

Simpson je tvrdio da je samo vraćao stvari ukradene od njega, ali ga je porota osudila za oružanu pljačku, otmicu i druge zločine nakon što su dvojica njegovih saučesnika svedočili da im je rekao da ponesu oružje.

Već tada je imao 61 godinu, odležao je devet godina u udaljenom zatvoru u severnoj Nevadi, nakratko postavši čuvar teretane u tom zatvoru. Oslobođen je uslovno 2017. godine, vratio se na Floridu, ali je bio potpuno oslobođen ograničenja kretanja tek 2021. Potom se preselio u Las Vegas gde je živeo u kući bogatog prijatelja u seoskom klubu.

O ubistvu je napisano oko 50 knjiga, a samo tokom 2016. priča je ispričana u dve TV emisije — dramatizacija suđenja u "Narod protiv O.J. Simpson" i "O.J.: Made In America", dokumentarna serija od pet delova.

Neki veruju da su, kao i drugi bivši veterani američkog fudbala, Simpsonove nasilne sklonosti bile ukorenjene u oštećenju mozga koje je možda dobio dok je igrao.

Njegov život nakon suđenja nije bio bez problema - suočio se sa daljim pravnim borbama i kontroverzama. Pored svega, postoji i intrigantna spekulacija o ljubavnom trouglu sa porodicom Kardašijan, dodajući još slojeva misterije i kontroverze njegovoj priči.

Kontorverza sa Kardašijanima

Robert Kardašijan i Kris Kardašijan bili su veliki kućni prijatelji sa O Džej Simpsonom i njegovom bivšom ženom Nikol. Kris se družila sa Nikol i godinama je pričala kako joj je ona bila najbolja prijateljica.

Međutim, onaj momenat kada je ubijena a slučaj odbrane O Džeja preuzeo Robert Kardašijan, svet je počeo spekulisati o ljubavnom trouglu.

Naširoko se i godinama pričalo o tome kako je Kris Kardašijan imala ljubavnu aferu sa O Džej Simsonom te da je plod te afere Klo Kardašijan, srednja ćerka koja se izuzetno razlikuje od svih sestara po visini i crtama lica.

Tvrdi se da je O Džej Simpson pravi otac Kloi.
Frank Micelotta / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ona nije ni nalik na Roberta Kardašijana koji je smatran njenim ocem. Međutim, O Džej je tvrdio da u tim pričama nema istine, kao i da "nikad ne bi izlazio sa Kris, jer on voli isključivo supermodele".

Svi su govorili da joj je otac upravo O Džej Simpson, a kao prilog tome su i poruke saučešća koje su preplavile njene društvene mreže kada se saznalo da je bivša zvezda američkog fudbala preminula.

Bonus video:

Kardašijanke TikTok/shesbrewing

Izvor: Stil.kurir.rs/ nypost.com/ Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!