Tom Kruz počeo je da se udaljava od sajentologije dok je, 1997. godine, s tadašnjom suprugom Nikol Kidman snimao veoma zahtevan film Stenlija Kubrika "Oči širom zatvorene". Tako u svojoj knjizi "A Billion Years: My Escape From a Life in the Highest Ranks of Scientology" piše Majk Rinder.

Bivši visokopozicionirani član te kontroverzne crkve, kaže kako je Tom počeo da ignoriše pozive njihovog šefa Dejvida dok je snimao film u Londonu. To je, pak, nateralo Dejvida da pošalje Martija Retbuna, jednog od najvažnijih operativaca crkve, u Veliku Britaniju da napravi "reviziju" glumca. To je proces u kojem pripadnik sajentološke crkve prolazi kroz događaje u svom životu "da bi se rešio negativnosti i postigao viši nivo jasnoće".

nikol kidman i tom kruz razveli su se zbog sekte čiji je slavni glumac član
Shutterstock 

- Kruz je polako povučen natrag u svet sajentologije - napisao je Rinder.

- To je posledično izazvalo udaljavanje od Nikol.

Svoju suprugu glumac je godinama pre doveo u crkvu kojoj je pripadao, a ona nikad nije iskazala "poseban interes za tečajeve", kako piše Rinder u svojoj knjizi.

Nije pomoglo ni to što joj je otac psihijatar jer, prema sajentologiji, psihijatri pogrešno brinu o bolesnicima i previše se oslanjaju na lekove.

- Da nije bila gospođa Kruz, nikada ne bi mogla prići crkvi, zbog porodične veze sa psihijatrijom - rekao je autor i dodao da su vođe crkve percipirale Kidman kao pretnju i negativan uticaj na najpoznatijeg njenog pripadnika.

- Retbun je u dogovoru s (holivudskim advokatom Bertom Fieldsom unajmio zloglasnog privatnog istražitelja Entonija Pellisana da špijunira Nikol i ozvuči joj telefon - piše Rinder. Inače, Entoni je proveo više od deset godina u zatvoru zbog niza krivičnih dela poput reketiranja, nezakonitog prisluškivanja, zavere i nezakonitog posedovanja eksploziva i bombi.

Naravno da su iz sajentološke organizacije odmah reagovali na knjigu i požurili s odogovrima na pitanja medija.

- Crkva nikad nije naredila ili učestvovala u bilo kakvom ilegalnom prisluškivanju. Majk Rinder je nepopravljivi lažljivac koji želi da profitira na laži. Živi od toga što predvodi maltretiranje svoje bivše crkve i njenog vođe kroz lažna policijska svedočenja, zapaljivu propagandu i lažne priče u medijima rekli su za Page Six.

tom kruz godinama je član sajentološke crkve
Shutterstock 

U knjizi se takođe tvrdi da je Retburn okrenuo dvoje usvojene dece para, Isabelu i Konora, protiv majke uvodeći ih u učenja tvorca sajentologije L. Rona Hubarda o takozvanim supresivnim osobama. To su prema sajentologiji antisocijalne osobe, a istu oznaku dobivaju svi koji se na bilo koji način zamere crkvi te moraju biti ućutkani ili uništeni.

- Kada su se Tom i Nikol razveli, Dejvid je bio presrećan zato što više nije bilo "negativnog uticaja" Nikol i nije ga više odvlačila od crkve - piše Rinder.

- Nakon toga, Kruz je postao još žešći u svojoj javnoj podršci sajentologiji, dodaje.

nikol kidman i tom kruz usvojili su zajedno dvoje dece
Shutterstock 

Inače, slične tvrdnje o uticaju sajentologa na brak Nikol Kidman i Toma Kruza i godine nakon njega iznela je glumica Lea Rimni u svojoj je knjizi "Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology". Ona je danas najglasnija protivnica te crkve, a Rinder već godinama sarađuje s njom na razotkrivanju tajni sajentologije.

Ona je u svojoj knjizi napisala kako se 2006. godine vozila u istom automobilu s decom Nikol Kidman i Toma Kruza, nakon njegovog venčanja s Kejti Holms. Lea je pitala decu da li viđaju majku nakon razvoda roditelja, 2001. godine.

kejti holms razvela se od toma zbog sajentološke crkve
Shutterstock 

- Ne ako se ja pitam - navodno joj je odgovorila Isabela.

- Naša je mama je*eno čudna", dodala je. 

Inače, Tom Kruz zbog crkve ne viđa ćerku Suri. Tokom 2000-ih Tom Kruz i Kejti Holms bili su najpopularniji holivudski par. Ali, njihovoj ljubavi presudio je kult, kojim je Tom Kruz opsednut, a s kojom bivša supruga Kejti Holms nikako nije mogla da izađe na kraj.

Kejti je podnela 2012. godine papire za razvod, a sve je to uticalo na njegov odnos sa Suri.

Od razvoda, poznati glumac nikad više nije viđen u javnosti sa Suri, zbog čega su mnogi zaključili da je prekinuo s njom svaki kontakt. Mediji su godinama izveštavali da su mu njegova religijska ubeđenja zabranjivala kontakt sa ćerkom i bivšom suprugom jer se kosi sa načelima sajentološke crkve. I to samo iz razloga što oni nisu deo nje.

BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, Robert O'Neil / SplashNews.com / Splash / Profimedia Ćerka slavnog glumca izrasla je u pravu lepoticu

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!