Američka pevačica i glumica Alaja bila na vrhuncu svoje karijere kada je 25. avgusta 2001. godine izgubila život u tragičnoj avionskoj nesreći. Živela je život punim plućima, divili su joj se milioni, a pre nego što je izgubila život, tada 22-godišnja Alaja upravo je završila snimanje svog poslednjeg muzičkog spota na Bahamima za singl "Rock the Boat".

Ona se tada vraćala kući u SAD, ali avion kojim su ona i njena ekipa putovali imao je znatno više prtljaga i opreme nego što je bilo dopušteno, a i putnika više nego je smeo da prevozi. Osim Alaje, živote je izgubilo osmoro članova njenog tima i to samo 60 metara od mesta sa kog su uzleteli.

alaja je umrla pre 21 godinu
Youtube 

Rezultati istrage pokazali su da je pilot lažirao potrebne sertifikate kako bi dobio dozvolu za let, a utvrđeno je i da je u trenutku nesreće bio pod uticajem opijata i alkohola, ali i da su na put krenuli dan ranije nego što je to bilo planirano.

"Ta četiri dana bila su svima predivna. Radili smo svi zajedno kao porodica, a subota je bila zadnji dan snimanja i bio je jedan od najboljih u eloj mojoj karijeri. Osećali smo se posebno zbog nečega, kao da zaista pripadamo u njenoj pesmi", izjavio je jednom prilikom reditelj spota Hajp Viliams.

alaja je izgubila život u avionskoj nesreći
Shutterstock 

Njen poslednji ispraćaj bio je zamišljen kao privatna ceremonija, ali okupilo se čak 800 ljudi koji su se hteli da se oproste od nje među kojima su bile i brojne slavne zvezde poput njene prijateljice Misi Eliot, Gledis King, Lil Kim, Timberlena i Šona Kombsa.

Alaja je iza sebe ostavila brojne muzičke hitove poput "If Your Girl Only Knew", "Hot like Fire" i "4 Page Letter" i svoje najuspešnije albume "Age Ain't Nothing but a Number", "One in a Million" i "Aaliyah".

Ostaće zapamćena kao jedna od najuspešnijih R&B umetnica svih vremena, kao i po glavnoj ulozi u filmu "Romeo mora da umre". 

Ono što je takođe obeležilo njen život bio je brak sa kontoverznim pevačem Ar Kelijem koji je optužen za seksualno zlostavljanje i reketarenje. Reper je1994. godine podmitio vladinog službenika kako bi dobio lažne isprave za tada 15-godišnju pevačicu Alaju kako bi mogla da se uda za njega.

Ar Keli je tada platio 500 dolara za njenu ličnu kartu i dodao kako su odluku o pribavljanju dokumenata doneli njegovi navodni saradnici nakon što je Alaja rekla da je trudna.

alaja je bila sa ar kelijem kada je imala samo 15 godina
Antonio Perez / Chicago Tribune / Zuma Press / Profimedia 

U dokumentima je pisalo da devojka ima 18 godina, a mito je navodno plaćen 30. avgust 1994., samo dan pre izdavanja dozvole za venčanje. Brak Ar Kelija i Alije poništen je nekoliko meseci kasnije.

Shutterstock, WARNER BROS. - Album / Album / Profimedia Pevačica je poginula 25. avgusta 2001. godine

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!