Ruski biznismen Andrej Meljničenko prepustio je svojoj supruzi Aleksandri Meljničenko vlasništvo nad dve najveće svetske kompanije za proizvodnju uglja i đubriva dan pre nego što mu je Evropska unija sankcionisala sredstva, tvrde izvori upoznati sa ovim pitanjem, prenosi Reuters.

Andrej Meljničenko svoje bogatstvo stekao je nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine,  a svojih udela u proizvođaču uglja SUEK AO i grupi đubriva EuroChem Group AG odrekao se 8. marta, na dan svog 50. rođendana, ostavivši supruzi, koja je srpskog porekla, Aleksandri Meljničenko, stvarno vlasništvo nad kompanijama.

Do 8. marta, Meljničenko je posedovao dve kompanije kroz lanac trustova i korporacija koji se proteže od Moskve i švajcarskog grada Cuga do Kipra i Bermuda, prema pravnim podnescima koje je pregledao Reuters.

Od 2006. godine, Meljničenkova supruga je bila druga po redu iza svog muža na listi stvarnih vlasnika dve kompanije u povereničkim dokumentima, tvrde anonimni izvori. 

Sandra i Andrej imaju dvoje dece
Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Međutim, kada je u februaru počeo rat u Ukrajini, Meljničenko je postao zabrinut da će biti pod određenim režimom sankcija Evropske unije Rusiji, navodi se. Meljničenko je 8. marta obavestio poverenike o svom penzionisanju kao korisniku.

To je pokrenulo isti lanac promena u evidenciji poverenja koji bi se desio da je biznismen preminuo, a njegova supruga postala je stvarni vlasnik i time se celo bogatstvo sada vodi na nju, praktično se zakonski “obogatila preko noći”.

Kako su se upoznali Sandra i Andrej?

Sandra Meljničenko godinama uživa u skladnom braku sa ruskim milijarderom Andrejom Meljničenkom, sa kojim je dobila i dvoje dece.

Aleksandra Sandra Meljničenko slavu je stekla kao članica grupe "Models" i važila je za jednu od najatrktivnijih Srpkinja.

Nakon što se grupa raspala, Sandra je upoznala ruskog biznismena Andreja Meljničenka, a par se venčao 3. septembra 2005. godine na njegovom luksuznom imanju u Antibu na Azurnoj obali.

Andrej je na venčanje iz snova potrošio čak tri miliona funti, bili su tema svetskih medija, a na svadbi su ih zabavljali Enrike Iglesijas, Vitni Hjuston i Kristina Agilera.

Njihovo venčanje smatra se jednim od najskupljih i najluksuznijih u 21. veku i nalazi se odmah iza venčanja princa Vilijema i Kejt Midlton.

Sandra je na venčanju nosila venčanicu sa potpisom čuvene Vere Vang, a prsten i minđuše bili su joj od dvadesetčetvorokartnih dijamanata.

Sva vrata sveta tada su se otvorila nekadašnjoj manekenki čije je devojačko prezime Nikolić. Za razne godišnjice i rođendane od supruga, koji zauzima visoke pozicije na prestižnoj „Forbsovoj“ listi, dobijala je jahte, nekretnine, luksuzne automobile, dijamante, brilijante...

Sandra Meljničenko postala milijarderka
Valeriy Levitin / Sputnik / Profimedia 

Sandra i Andrej u braku su dobili dvoje dece - ćerku Taru i sina Adrijana. Porodica Meljničenko rado letuje na jednoj od svojih luksuznih jahti, a Sandra je sada preko noći postala milijarderka, nakon što je suprug dve velike kompanije prepisao na njeno ime.

Bertrand-Hillion Marie-Paola / Abaca Press / Profimedia, Instagram Sandra Meljničenko stil

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!