Kako je već poznato, na ovogodišnjoj Evroviziji utvrđene su određene nepravilnosti u glasanju žirija šest zemalja. Danima se spekulisalo o kome je tačno reč, kao i da li to može da utiče na neki od finalnih plasmana, a sada je konačno otkriveno o kome se radi, ali i kako je prevara izvršena.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) poništila je glasanje žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pesmu Evrovizije, preneo je RTS.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) utvrdila je određene nepravilnosti prilikom Evrovizije.
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

U objašnjenju EBU, na zvaničnom sajtu "Evrovizije", navodi se da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo tih zemljalja u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pesme ovih šest učesnika Evrosonga rangirali ispod osmog mesta.

Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno telo za praćenje glasanja.

Na zvaničnom sajtu "Evrovizije" otkriveno je kojih je 6 zemalja varalo prilikom glasanja.
Goigest Press Office / Zuma Press / Profimedia 

Nesaglasnost s obrascem glasanja ogleda se u činjenici da je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu Evrosonga, kao i kod žirija Nemačke, Velike Britanije i Španije, koji su takodje glasali tokom druge takmičarske večeri.

Četiri zemlje bile su čak rangirane među poslednjih šest, te EBU ocenjuje da je takva količina neregularnosti bez presedana.

I konstrakta je oštećena zbog nepravilnog glasanja.
Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Zbog toga je EBU odlučila da iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zameni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

Glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na Evrosongu.

Odluke su odobrili predsednik Referentne grupe Pesme Evrovizije i zamenik generalnog direktora EBU-a, u skladu sa pravilima glasanja na takmičenju, piše u zvaničnom saopštenju "Evrosonga".

Nepravilnosti prilikom glasanja na Evroviziji nisu uticale na Konstraktin plasman.
Nderim Kaceli / Avalon / Profimedia 

Glasovi ovih šest zemlja, inače, nisu uticali na plasman predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte, koja je učestvovala u drugom polufinalu.

Prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodeljeno 14 bodova.

Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima u polufinalu zauzela deveto mesto kod žirija, drugo mesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mestu, prenosi RTS.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Konstrakta samo za Kurir otkrila šta će prvo uraditi posle Evrovizije Kurir

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!