Kajli Džener porodila se 2. februara ove godine kada je na svet donela dečaka Volfa. Kajli je sina rodila samo dan nakon što je proslavila rođendan ćerki Stormi, koja je napunila četiri godine.

Popularna zvezda sve do sada nije se oglašavala nakon porođaja, no rešila je da sa svojim milionskim pratiocima na društvenoj mreži Instagram podeli i ne tako lepe trenutke iz svog života. Šest nedelja pošto je rodila sina, Kajli je otkrila kako se iskreno oseća, te je navela da se bori sa postporođajnom depresijom.

- Samo želim da kažem da majkama postporođaj nije uopšte lak. Nije lako. Iskustvo ovog puta za mene je mnogo teže nego kada sam rodila ćerku. Nije mi lako ni mentalno ni fizički, jednostavno je ludo, rekla je Kajli i dodala:

- U redu je da ne budeš dobro. Shvatila sam da sam sama sebi stvarala pritisak. I uvek podsećam sebe da sam rodila dete, prelepog, zdravog dečaka. Moramo da prestanemo da pritiskamo sebe. Ne samo fizički, nego i psihički. 

Nisam želela da se vratim svom životu, a da ne kažem šta mi se dogodilo, bilo mi je teško i zato sam želela to javno da kažem. Morate da znate da je u redu ne osećati se dobro. Jednom kada sam to shvatila, postalo je lakše. Pravila sam pritisak samoj sebi, ali onda sam počela da podsećam sebe da sam rodila divnog, zdravog dečaka i da moram da prestanem da nabijam sebi taj pritisak da moram biti dobro odmah nakon porođaja, ne toliko fizički, koliko psihički, rekla je Kajli.

Kajli Džener porodila se 2 februara 2022 kada je na svet donela dečaka
Youtube 

Mnoge žene se suočavaju sa pomešanim osećanjima nakon porođaja, koja se najčešće manifestuju kao neodređeni osećaj tuge, sete, anksioznosti, brige ili praznine.

Ova osećanja se do određene mere smatraju normalnim, pripisujući se hormonalnim promenama nakon porođaja, ushićenju oko rođenja bebe i fizičkom zamoru.

Ali ukoliko žena počne da oseća nezaustavljivu tugu i bol i to stanje nikako na prestaje, a traje danima, verovatno se radi o postporođajnoj depresiji. Prema jednoj od studija koja je sprovedna na uzorku od 10 000 porodilja, 1 od 7 porodilja iskusi postporođajnu depresiju. Dakle, veoma se često javlja.

Sve do sada Kajli nije pričala o tome da se borila sa postporođajnom depresijom
Instagram 

Šta je postporođajna depresija

Postporođajna depresija je težak oblik kliničke depresije koja može da se javi u periodu od nekoliko nedelje do godinu dana posle porođaja.

Ona može da se javi u bilo kom trenutku tokom prve godine života bebe, mada se najčešće prvi simptomi javljaju posle tri nedelje od porođaja.

Žene koje imaju postporođajnu depresiju, često se oećaju tužno, bezvoljno, beznadežno. Takođe se javlja i osećaj krivice zbog svesti da "ne žele" da se povežu sa svojom bebom ili da o njoj brinu.

Žene koje imaju postporođajnu depresiju, često se oećaju tužno, bezvoljno, beznadežno.
Freepik/rawpexel.com 

Koji su znaci postporođajne depresije

Postoji mnogo znakova koji mogu da ukažu na to da imate postporođajnu depresuju. Neki od najčešćih su:

- Veoma loše raspoloženje
- Osećanje da niste dobra mama
- Osećaj beznađa kada je budućnost u pitanju
- Osećaj iscrpljenosti, praznine, plačljivosti i tuge
- Osećaj bezvrednosti, krivice i posramljenosti
- Anksioznost i panika
- Nesanica ili predugo spavanje, noćne more
- Intenzivna zabrinutost za bebu
- Strah da sami izađete iz kuće
- U nekim slučajevima, žena može da iskusi misli o napuštanju porodice ili zabrinutost da će partner da je napusti.

- Takođe se može pojaviti i želja da učini sebi, detetu ili partneru nešto nažao.

Dijagnoza i lečenje

Ako imate makar jedan od gore navedenih simptoma duže od dve nedelje obratite se svom doktoru. Samo doktor može da postavi pravu dijagnozu. Ako se ispostavi da imate postporođajnu depresiju, postoje tretmani koji vam mogu pomoći da se opet osećate dobro.

Najčešće metode i tretmani za lečenja postporođajne depresije su:

- Savetovanje
- Psihoterapija
- Grupna terapija
- Lekovi - antidepresivi

Podrška porodice i prijatelja je od velikog značaja.