Popularna blogerka i influenserka Ena Čubrilo, poznatija kao Ena Luna, rodila je pre tri meseca drugu ćerku kojoj je dala ime Daša. Privatne trenutke često deli sa svojim pratiocima, pa je tako nedavno pokazala kako je renovirala stan kom je bila posvećena tokom druge trudnoće.

Ovoga puta, Ena Luna je pričala o svom iskustvu sa porođajem. Ona je otkrila da, iako je carski rez protekao u najboljem redu, dva dana nakon porođaja počele su prve komplikacije, zbog kojih je usledila postporođajna depresija.

Ena Luna prvi put iznela detalje o komplikacijama koje su nastale nakon drugog porođaja.
Instagram 

- Imala sam dve kritične epizode, dva puta sam se zamalo onesvestila. Prvi put kada sam ustala, krenulo je da mi zuji u ušima. Sestra me je odmah vratila u krevet i rekla da je to znak da ću pasti u nesvest. Ohrabrilo me je to što sam se prvi dan nakon porođaja dobro osećala, ali prvo ustajanje nije prošlo onako kako sam zamišljala.

Drugi put se to desilo kada je bila proslava Dašinog rođenja. Kada sam se čula sa Nikolom i mamom, bila sam prilično euforična zbog proslave. Međutim, kada sam krenula do toaleta, shvatila sam da se ne osećam dobro. U tom momentu je naišao moj anesteziolog.

Videli su da sam loše, da mi je povišen pritisak. Dali su mi infuziju i neke lekove. Probudila sam se tek nakon 3-4 sata, kada je proslava već uveliko trajala. Porodica se jako zabrinula jer im se satima nisam javljala na telefon - ispričala je Ena Luna.

Ena Luna ističe da je jedva prebrodila depresiju koja je nastala nakon drugog porođaja.
Instagram 

Treći dan nakon porođaja, Ena je sa bebom izašla iz porodilišta, iako smatra da tako kratak period oporavka pod nadzorom lekara nije dovoljan. Iako se osećala dobro kada je stigla kući, rez je nije boleo, beba je počela da sisa, a brzo su počeli problemi sa visokim pritiskom.

To je uslovilo i dojenje, gde počinje i njena druga borba. Borba za laktaciju.

- Ovog puta sam bila mnogo spremnija za dojenje. Imala sam veliku pomoć, edukovala se na tu temu, ali ni to mi nije pomoglo. Mislila sam da ću sa drugom bebom uspešnije i duže dojiti, ali to se nije desilo. Veoma sam teško to prihvatila i našla se u nekoj vrsti postporođajne depresije.

Ena Luna otkrila da se uplašila za svoje zdravlje kada je osetila simptome postporođajne depresije.
Instagram 

Usput je i dalje trajao moj problem sa visokim pritiskom. Jednu noć sam mislila da ću dobiti moždani udar. O ovome nikada nisam pričala na Instagramu. Cela leva strana mi se oduzela, oko mi je pulsiralo. Bila sam prestravljena zbog toga, grozno sam se osećala. Nisam mogla da žmurim, ni da spavam.

Patronažna sestra koja ju je ubrzo posetila, primetila je da je jako otekla i da nešto nije u redu. Jasni znaci su oticanje zglobova, pulsiranje, bol u glavi.

- Kada mi je izmerila pritisak, bio je 160 i nešto sa 80 i nešto. Patronažna je rekla da odmah zovem doktora, da bih dobila terapiju. Nakon par dana sam se potpuno preporodila.

Začarani krug pokušavanja dojenja se završio nakon mesec i po dana, kada je Daša potpuno prešla na dohranu. Ena je to teško prihvatila, ali ipak joj je bilo najvažnije da sačuva svoje psihičko zdravlje, kako bi mogla u potpunosti da se posveti svojoj ćerki.

Daša je na prvoj kontroli jako malo napredovala, nije prešla čak ni kilažu sa porođaja. Odmah su joj prepopučili dodavanje adaptirane formule, što je značajno uticalo na produkciju mleka i rezultiralo odbijanjem sisanja.

- Najbolji savet koji bih mogla da vam dam u vezi dojenja jeste da slušate sebe i svoje instinkte. Saveti stručnjaka su velika pomoć, ali vaša odluka neka bude u skladu sa vašim osećajem.

Ovo je moje iskustvo, ne znači da će nekom drugom biti isto, ali želela sam to da podelim sa svima i možda pomognem nekoj mami koja trenutno prolazi kroz isti scenario - zaključila je Ena.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!