Kraljevska porodica i skandali, u posednje vreme ove dve reči često idu zajedno, a kao glavni krivac svega u poslednje vreme često su se navodili Megan Markl i princ Hari.

Iako su mnogi želeli da predstave Megan kao skandal majstora koja je unela razdor i nemir među skladnu porodicu, ipak postoji neko ko je i pre nje pravio probleme i punio medijske stupce nedoločnim ponašanjem.

Sara Ferguson (59) crvenokosa britanska televizijska voditeljka koja je svetsku slavu stekla brakom s članom kraljevske porodice sinom kraljice Elizabete, princom Endruom.

U knjizi koju je nedavno izdala Sara je otkrila pojedinosti iz života, koje između ostalog uključuju i princa Endrua i njihov brak, što je dodatno potreslo kraljevsku porodicu.

Sara Ferfuson pravila je skandale kojima je osramotila kraljevsku porodicu.
printscreen/youtube 

Princ Endru i njegova bivša supruga upoznali su se kada su bili deca. Rođena kao deo aristokratije, Sara je bila deo britanske kraljevske porodice dok je odrastala.

Godine 1985. Sara je na zabavi u palati srela svog drugara iz detinjstva i iste te nedelje, romansa sa kraljičinim sinom se rasplamsala.

Ubrzo nakon zaljubljivanja, Sara i Endru su objavili veridbu. On je sam dizajnirao njen verenički prsten koji je ukrasio rubinima kako bi se slagali s vatrenom kosom njegove izabranice.

Par se venčao davne 1986. godine, a obična devojka iz komšiluka postala je vojvotkinja o kojoj je pisao ceo svet.

Sara Ferguson i princ Endru venčali su se nakon godinu dana zabavljanja.
- / Mary Evans Picture Librar / Profimedia 

Ferguson je postala senzacija u britanskim medijima te su je smatrali odličnim dodatakom kraljevskoj porodici. Uz princezu Dajanu, još jedna princeza "iz naroda". Bajka nije dugo trajala, a Sara je postala meta tračeva, ali i atentata.

Saru je fizički napao mladić koji se protivio instituciji monarhije i zadao joj lakše telesne povrede. Napad je bio stresan za mladi kraljevski par jer je Sara u tom trenutku bila trudna. Srećom, dete nije bilo povređeno, pa je 1988. na svet došla njihova prva princeza, Beatris. I tu se za Saru sve promenilo.

Sara Feruson i Ledi Dajan bile su dobre prijateljice.
Phil O'Brien / PA Images / Profimedia 

Vojvotkinja je navodno patila od postporođajne depresije zbog koje je malenu Beatris ostavila sa dadiljama i otišla na put u Australiju koji je potrajao više meseci. Dve godine kasnije rodila je Eugeniju.

Druga trudnoća ostavila je posledice na telu vojvotkinje, koja je nakon porođaja imala preko 100 kilograma. Zbog toga su je zlonamjerni britanski tabloidi nazivali "vojvotkinjom od svinjetine" aludirajući na igru reči York i pork (na engleskom svinjetina").

Njen brak je nakon toga bio na klimavim nogama, a Sara je javno flertovala s drugim muškarcima i pričalo se da vara svog supruga, dok ju je javnost ismevala na svakom koraku.

Iako te glasine nisu zvanično nikad potvrđene, par se ipak razveo 1992. godine, nakon 6 godina braka.

Nakon tpga Sara se žalila po medijima kako jedva preživljava s novcem koji joj je isplaćen razvodom, da bi potom bilo otkriveno kako se zapravo radi o ogromnoj svoti od 23 miliona britanskih funti.

Sara Ferguson razvela se nakon šest godina braka.
printscreen/youtube 

Skandal koji se posebno vezuje uz njeno ime tiče se upravo finansijskih prevara. Vojvotkinja od Jorka tražila je 500.000 funti od novinara na tajnom zadatku da mu obezbedi susret sa svojim bivšim suprugom, princom Edruom.

Prema navodima tog medija, Fergusonova je novinaru, koji se predstavio kao bogati biznismen, u dva navrata, prvo u hotelu u Njujorku, a potom u klubu „Belgravija" u Londonu, obećala da će ga upoznati sa princom.

Na snimku njihovih susreta vidi se kako vojvotkinja, na ivici suza od uzbuđenja, uzima sumu od 40.000 dolara i kaže: "Mogu da otvorim koja god vrata poželite. Endru mi je rekao - kaži mu da je cena 500.000 funti".

Ipak, nakon svih zavrzlama i problema, Sara i njen nesuđeni princ Endru uspeli su da prevaziđu probleme iz prošlosti i danas su bliski prijatelji. Nihove ćerke odrasle su u skladnom domu, a oni se nikada nisu sporili oko starateljstva nad njima.

Ostali članovi kraljevske porodice imaju podeljena mišljenja o Sari Ferguson, jedni je vole, a drugi je preziru. Tako je prisustvovala venčanju Harija i Megan, ali ne i Vilijama i Kejt koji su kategorički odbili da je pozovu.