Veoma je lako pomisliti da kada vam je suprug jedan od najvećih narkobosova u svetu, vaš život iako lagodan, znači i da spavate sa jednim otvorenim okom. Ipak, sigurni smo da u galvi imate sliku još jedne izoperisane lepotice koja se kupa u novcu, dok njena "jača" polovina obavlja sav prljav posao.

Međutim, u slučaju Eme Koronel Ajspuro, supruge ozloglašenog El Čapa, priča je daleko kompleksnija i drugačija nego što bi se očekivalo.

Naime, ona je danas osuđena na tri godine zatvora jer je pomagala u vođenju kriminalne imperije svog muža, a svojevremeno mu je pomagala i u bekstvu iz pritvora nakon što je 2014. godine uhapšen prvi put.

Aktivno je pomagala u ozloglašenom "Sinaloa" kartelu, a zvaničnici FBI-a saopštili su i da je distribuirala kokain. U junu se izjasnila krivom, a na saslušanju povodom izricanje kazne istakla je da "iskreno žali" zbog svojih zločina, zamolivši sudiju da ignoriše činjenicu da je udata za ozloglašenog narko-bosa.

Ema Koronel Ajspuro osuđena je danas na tri godine zatvora.
Paul Martinka / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

"Možda zbog toga postoji razlog da budete stroži prema meni. Ali ja vas molim da to ne uradite", rekla je ova 32-godišnjakinja, prenosi "NY Times".

U sklopu sporazuma o priznanju krivice, gospođa Koronel je pristala i da preda oko 1, 5 miliona dolara nezakonite zarade svog supruga. Mediji pišu da je ona dobila relativno blagu kaznu zbog činjenice da je njena uloga u čitavoj zločinačkoj operaciji "minimalna", iako je priznala da je pomogla El Čapu tokom godina da prebaci najmanje 450 kilograma kokaina, 90 kilograma heroina i skoro 90.000 kilograma marihuane u SAD.

Ema Koronel Ajspuro u Meksiku ima titulu kraljice stila.
Paul Martinka / Splash / Profimedia 

Istina je da je do pre samo nekoliko meseci ova lepotica živela život iz snova u Njujorku, uživajući u "krvavom" bogatstvu, ali i u tituli "modne ikone". Sada njen život izgleda dijamentralno drugačije. Luksuz je zamenila zatvorskom ćelijom, a da prekrati vreme čita "romantične romane".

Još prošle godine sve je bilo potpuno drugačije - El Čapo jeste bio uhapšen, ali Ema je nastavila da uživa u luksuzu i imala je niz novih poslovnih projekata. Između ostalog, ona je najavila pokretanje modne linije sa inicijalima svog supruga - JGL, šti je možda i logičan potez s obzirom da u i Meksiku ima status ikone stila. No, nakon hapšenja njena svakodnevica se dramatično promenila.

Ema Koronel Ajspuro je i nakon hapšenja muža rešila da pokrene modnu liniju.
Timothy A. CLARY / AFP / Profimedia 

Zanimljivo je i da su njen slučaj ispratili čak i analitičari koji su istakli da je Ema neko ko je bio javna ličnost, preduzetnica, ali i čuvar na vratima narko-sveta. Žene trgovaca drugom uglavnom se doživljavaju kao "izrazito seksualne" i bez posebnog angažmana, ali Ema je bila drugačija, piše BBC. "Pokazala je da žene mogu da zauzimaju moćne položaje", kaže Sesilija Farfan-Mendez, naučnica sa Kalifornijskog univerziteta.

Ema Koronel Ajspuro nije obična žena kriminalca.
pritnscreen/instagram 

Koronel je nakon hapšenja supruga nabacila je masku hrabre žene, najavila velike planove za modnu kompaniju, ali federalni istražitelji su stavili tačku na sve to.

"Svet se rušio oko nje, zidovi su padali. Kada se bavite ovim poslom, ili ćete biti uhapšeni ili ćete biti ubijeni", kaže Derek Malc, bivši specijalni agent za borbu protiv narkotika.

Ema Koronel Ajspuro priznala je krivicu i zbog toga je dobila blagu kaznu od samo tri godine zatvora.
pritnscreen/youtube 

"Ima harizmatičnu ličnost. Ema koju poznajem je puna energije, uvek nasmejana", kaže njen advokat.

Inače, za El Čapa se udala još davne 2007. godine i tada je imala samo 18 godina. Kako kaže, bila je to "ljubav na prvi pogled". Mladu Emu El Čapo je spazio na jednom takmičenju lepote, te se pobrinuo da na istom i pobedi.

"Kod njega me osvojio način na koji govori i to kako me tretira. Prvo smo bili prijatelji, a onda je usledilo sve ostalo", priznala je ona u jednom intervjuu.

Njen brak sa El Čapom je možda nešto što se moglo očekivati kako bi se ujedinile dve snažne mafijaške porodice, s obzirom da je Ema ćerka jednog od čelnih ljudi kartela Sinaloa.

Par je dobio dvoje dece - blizankinje Mariju Hoakinu i Emali. Ema je tokom suđenja Guzmanu gotovo svakodnevno sedela u sudnici.

"Sinaloa diva. Sa crvenim karminom, dijamantima i u uskim farmerkama otelotvorila je popularnu sliku "bućone" - izabranice gangstera ili kriminalca. Bućone nose veoma skupu odeću, Luj Viton torbe. Preteruju u svemu, sve je u izgledu, plastičnoj hirurgiji. Ema je savršen prikaz te slike, a jedna od njenih najupečatljivijih karakteristika je izuzetno zaibljena pozadina", ističe Roman Le Kur Grandmejzon, Francuz koji je u Meksiku proučavao delovanje kartela.

Glamurozni imidž Eme Koronel zapravo je bio u suprotnosti sa sumornom stvarnošću i njenim angažmanom u kartelu El-Čapa.