Dita fon Tiz rođena je 1972. godine u Ročesteru u Mičigenu kao Heder Rene Svit, srednja od tri ćerke.

Odrasla je uz majku koja se bavila manikirom i ocem mehaničarem, a pohađala je srednju školu u Irvinu u Kaliforniji, pošto se tamo preselila sa porodicom zbog očevog posla.

Vrlo rano je počela da se bavi baletom. Imala je samo 13 godina kada je nastupala za lokalnu baletsku trupu, a dve godine kasnije doživela je veliko razočaranje kada joj je majka kupila prvi grudnjak.

dita fon tiz
Shutterstock 

Naime, Dita je na poklon dobila pamučni veš, a budući da je oduvek "krala" i gledala očeve časopise "Plejboj", očekivala je veš ispunjen čipkom, haltere i pertlaste korsete.

Ubrzo je rešila da to i promeni. Dita se zaposlila u prodavnici ženskog donjeg veša iste godine, nakon čega je počela da nosi sve ono što je oduvek želela. Na sebi je imala čupku, skupe dokolenice i korsete, nakon čega je već sa 18 godina nastupala u lokalnom striptiz baru.

S obzirom na to da je od tinejdž uzrasta nosila korsete, Dita je uspela da širinu struka svede na neverovatnih 56 centimetara, a pritegnuta korsetom, obim joj se smanjuje za još 14 centimetara.

Upravo zbog te garderobe i specifičnih nastupa, Dita se izdvojila kao jedna od omiljenih. Na sceni je nosila duge rukavice, haltere i rekvizite koje je viđala u filmovima o burlesci.

dita fon tiz
Shutterstock 

Na koledžu je studirala istoriju kostimografije, a danas često i dizajnira kreacije koje nosi za poziranja pred fotoaparatom. Inače, ljubav prema retro stilu razvila je zahvaljujući svojoj majci.

Ditin neobični pseudonim je izuzetno zanimljiv, višeznačan i poseban.

Naime, predlogom "fon" ("von"), koji je u nemačkoj kulturi bio znak raspoznavanja plemića, Dita nam jasno daje do znanja da se u plemenitom sinkretizmu njenih nastupa (pored baleta i striptiza) krije i duh dvadesetovekovnog nemačkog kabarea i burleske, a njeno prezime izgovara se isto kao engleski glagol "to tease" čije je žargonsko značenje seksualno provocirati, pa i zavoditi.

dita fon tiz
Shutterstock 

Osim toga, bila je poznata po izjavi da ona vraća seksualno provociranje u striptiz, što je na engleskom simpatična igra reči: "I put the tease back into striptease".

Kada se prvi put pojavila u "Plejboju", na čijim se stranicama njene fotografije redovno pojavljuju do 2002. godine, Dita doživljava veliki uspon u svojoj karijeri. Ova činjenica ne čudi, budući da je Dita miljenica Hjua Hefnera, vlasnika "Plejboja".

Osim toga, Dita je jednom prilikom dobila nagradu za najbolju glumicu na "Beverli Hils filmskom festivalu". To joj je dodeljeno zbog Gale, uloge koju je Dita tumačila u višestruko nagrađivanom filmu "Smrt Salvadora Dalija".

Njeno ime nosi ekskluzivna linija seksi ženskog donjeg veša, kao i posebni "Vonderbra" grudnjak sa oznakom "party edition". Inače, kostimi za njene nastupe su prekriveni hiljadama "Svarovski" kristala, a o šminci za nastupe brine sama, kao i o svojoj kosi, koju farba kod kuće.

Ditin privatni život podjednako je dinamičan koliko i profesionalni. Naime, Dita je tokom cele godine na relaciji između svoja dva doma u Holivudu i Parizu.

Bila je udata za Merlina Mensona, najosuđivanijeg čoveka od strane javnosti. Sa tom odlukom spojila je nespojivo.

dita fon tz i merilin menson
Shutterstock 

Dita fon Tiz i Merilin Menson postali su par 2001. godine nakon što ju je zamolio da bude u jednom od njegovih muzičkih spotova. Zaprosio ju je u martu 2004. i venčali su se u novembru 2005. u Irskoj, a Dita je odlučila da se razvedu zbog "čestih prevara".

- Bez obzira koliko ga volim, jednostavno nisam mogla da mu oprostim prevaru - navela je Dita.

Kada su pojavile mnogobrojne optužbe od strane bivših devojaka Merilina Mensona, Dita je odlučila da reaguje.

dita fon tiz i merilin menson
Shutterstock 

Objavom na Instagramu, Dita fon Tiz insistirala je na tome da pevač nije postupao nasilno prema njoj tokom njihove sedmogodišnje veze.

- Onima koji su izrazili zabrinutost za mene, poručujem da cenim vašu ljubaznost. Imajte na umu da se objavljeni detalji ne poklapaju sa mojim ličnim iskustvom tokom sedam godina koje smo proveli zajedno, inače se ne bih udala za njega u decembru 2005.

Otišla sam 12 meseci kasnije zbog neverstva i zloupotrebe droga. Zlostavljanju bilo koje vrste nije bilo mesta u našoj vezi.

- Pozivam one koji su pretrpeli zlostavljanje da preduzmu korake kako bi se došlo do pravde i želim im da se oporave - napisala je.