Amanda Gorman je američkoj javnosti poznata već duže vreme. Ima samo 23 godine, pesnikinja je, a njeni uspesi prepoznati su i od strane uglednog magazina "Glamour".

Naime, američki magazin "Glamour" više od 80 godina slavi moćne, uspešne i uticajne žene, a 30 godina dodeljuje nagradu ženama iz različitih sfera.

"Glamour" je 1943. godine ponovo pokrenut kao mesto "za devojku sa poslom" i ciljem da se ojača položaj žena u društvu, a 1990. godine osniva nagradu "Žena godine".

Svake godine, ova nagrada pripadne nekoj uspešnoj ženi, nevažno da li je uticajna u sportu, muzici, medicini, glumi, politici, inženjerstvu.

amanda gorman
Shutterstock 

Ova nagrada je do sada dospela u ruke Madone, Dženifer Lopez, Ališe Kejs i svih onih koje su uspele da promene pravila "igre".

Ipak, ova godina je definitivno godina dvadesettrogodišnje pesnikinje Amande Gorman. "Žena godine" pripala je upravo njoj, a njen govor ostavio je toliko jak utisak, da su ga svi svetski mediji preneli.

Amanda je postigla još jedan veliki uspeh, a to je nastup na Super Bowl-u, finalu najjače lige američkog fudbala na svetu, poznatog i po nastupima najvećih svetskih muzičara u poluvremenu.

Nastupati na poluvremenu Super Bowl-a smatra se prestižom, a takva čast nikada nije pripala pesnikinji koja na sceni recituje svoju pesmu.

- Puno hvala magazinu "Glamour" što si me proglasio jednom od svojih žena 2021. godine! To mi toliko znači, pogotovo zato što sam proglašena jednom od Glamour-ovih studentkinja 2018. godine.

Toliko se toga promenilo od tada i velika mi je čast da budem predstavljena uz tako divne žene - rekla je Amanda.

Iako počašćena ovom titulom, Amanda ne želi da bude uzor na način da druge devojke žele biti kao ona, već ih podstiče da budu ono što jesu, da budu svoje.

- Nemoj sanjati da ćeš biti sledeća Amanda Gorman. Sanjaj da budeš prva ti. Trebaju nam novi, raznoliki, drugačiji glasovi. Što više imamo ljudi koji su izvrsni u tome što rade, mislim da će čitav svet biti pametniji i bolji - rekla je Amanda.

Osim svega navedenog, Amanda se ističe i svojom lepotom, predivnim osmehom i stilom, pa se tako može pohvaliti i naslovnicom magazina "Vogue".