Amanda Gorman, 22-godišnja pesnikinja iz Los Anđelesa, jedna je od zvezdi inauguracije Džoa Bajdena. Amanda je žena mlada žena koja je svojom pojavom privukla svetsku pažnju.

Gormanova je u istoriju ušla kao najmlađa pesnikinja koja se popela na pbinu i izrecitovala svoju pesmu "The He Will Climb". Njena pesma, cela izvedba, ali i odevna kombinacija postali su pravi hit na društvenim mrežama pa je Amanda za svega par minuta nakon nastupa privukla veliki broj obožavtelja.

Amanda Gorman je studirala sociologiju na Harvardu, a prvu knjigu "The One for Whom Food Is Not Enough" objavila je 2015. godine. Od malih nogu piše poeziju, a tokom ove godine, planira da izda slikovnicu "Change Sings".

Inspiracija

"Amanda Gorman je neverovatna. Kakav talent", "Ova žena je sjajna" samo su neki od komentara koji se mogu pročitati na Tviteru.

Pre inauguracije, Gormanova je za CBS News rekla da se oseća počastvovano što ima priliku da nastupi na istorisjkom događaju, posebno u njenim godinama jer niko s 22 godine ne može reći da je izveo svoju pesmu na inauguraciji. Dodala je da su je inspirisali govori Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga, a kasnije je bila potaknuta i napadom na Kapitol Hil 6. januara.

amanda gorman dzo bajden inauguracija
Patrick Semansky - Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia 

"U svojoj pesmi nisam hela ni na koji način da prikrijem ono što smo imali priliku da vidimo proteklih nekoliko sedmica i, usuđujem se reći, poslednjih nekoliko godina. Ali ono čemu zapravo težim u pesmi je da svojim rečima pronađem način na koji naša zemlja može biti jedinstvena i izlečiti se", rekla je Amanda za New York Times.

"Videli smo silu koja bi našu naciju radije razorila nego delila, koja bi uništila našu zemlju ako bi to odložilo demokratiju. U tome su gotovo uspeli. Ali, iako demokratiju možete da privremeno odgodite, ne možete je trajno poraziti" poručila je pesnikinja.

Amanda je pozvana na inauguraciju na insistiranje Džil Bajden koja ju je slušala dok govori u kongresnoj biblioteci. Strani mediji prenose da je Džil Amandi dala odrešene ruke oko govora na inauguraciji, uz napomenu da je tema "Ujedinjena Amerika".

Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas