Ruskinja Marija Šarapova imala je bogatu karijeru, u kojoj je osvojila sva četiri Grend slem turnira i ukupno 21 nedelju provela na prvom mestu ATP liste.

Osim svetke slave, stekla je i reputaciju teniserke koju su u stopu pratili skandali, a afere o padu na doping testu kao i suđenje zbog prevara sa nekretninama se i danas pamte.

Njeni roditelji Juri i Jelena živeli su u drugom najvećem gradu Belorusije, Gomelu, koji je teško bio pogođen nakon nuklearne katastrofe u Černobilju. Nakon ove teške krize, sele se u Sibir malo pre Marijinog rođenja 1987. godine.

Prema njenoj priči, pobegli su zbog nuklearne katastrofe, ali prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je u venama Šarapovih samo novac, i da su se preselili zbog bolje zarade.

marija sarapova
SBM / PictureLux / Hollywood Archive / Profimedia 

Imala je nepunih šest godina kada ju je velika Martina Navratilova videla kako igra pa je ocu Juriju rekla: "Gospodine, vaša ćerka ima neverovatan talenat. Negujte ga".

Kad je napunila šest godina, preselio se sa njom na Floridu, gde su bili najbolji teniski treneri i tako je na dve godine razdvojio od majke, jer nisu imali novčanih sredstava da se presele svi troje.

Terao ju je da vežba sve dok joj ruke ne postanu potpuno prekrivene žuljevima od teškog reketa, a vikao na nju kada nije mogla da uradi ono što je on zamislio.

Kad je imala samo 9 godina, Marija je osvojila ženski turnir za mlađe od 16 godina i bogatstvo je već bilo na vidiku. Uskoro je osvojila i Vimbldon, a Juri je odmah prodao njihovu kuću na Floridi i kupio vilu, a skromni auto zamenio luksuznom limuzinom.

Nakon nekoliko pobeda, svetski brendovi su počeli da joj nude saradnju, a našla se i na naslovnoj strani časopisa Vog. 

U prvi plan je došla i fenomenalnim tenisom, i modnim izrazom, i obnaženošću, i gostovanjem u TV emisijama bez gaćica... Šta god je moglo da se unovči i stavi na naslovne strane.

marija sarapova
SMG / Zuma Press / Profimedia 

U četvrtfinalu Australijan Opena 2016. godine Šarapova je izgubila od Serene Vilijams. Nakon meča otišla je na doping kontrolu i ispostavilo se da je pozitivna na meldoni.

Šarapova se nastupima vratila 2017. godine, ali dobar dio sezone imala je problema sa povredama, da bi 2020. rešila da prekine karijeru.

U razgovoru za Vog, a ne za sportski magazin objavila je kako se povlači iz tenisa. Tada je rekla: "Tenisu, opraštam se. Telo mi je postalo prepreka. Nedostajaće mi tenis svaki dan".

Instagram Marija Šarapova nekad i sad

Ruskinja je 2016. godine bila na na udaru zbog navodne prevare sa nekretninama u Indiji, jer se njeno ime dovodilo u vezu sa projektom izgradnje luksuznih stambenih objekata koji nikada nije započet.

Uz veliku popularnost idu i velike kritike pa su Šarapovu kritikovali i zbog humanitarnog rada.

"Rodila sam se ovim licem i ovim telom, a trudim se da izgledam što bolje mogu kao svaka žena i svaka osoba. Bogata sam pa pomažem koliko mogu kao svaka normalna osoba. Ali ja sam pre svega profesionalna sportistkinja. A malo je teže biti profesionalna teniserka i Majka Tereza u isto vreme. Pričajte vi šta hoćete, ali to je istina i vi znate da imam pravo", rekla je jednom prilikom.

marija sarapova
Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia