Kada je sport u pitanju, nekad se čini da svi sve znaju bolje - kako dati gol, ubaciti u koš, ili zadati poen... Ako promaše - "pa to sam ja mogao da pogodim", a kad osvoje medalje i titule - e onda su naši i onda ih svojatamo na sva usta.

Međutim, veoma često se zaboravlja da su i sportisti samo ljudi, i da kao i svi mi, imaju dobre i loše dane, a samo da bi došli do tih turnira i utakmica trebalo je mnogo truda, odricanja i znoja koji su "običnom čoveku" često nepojmljivi.

Depresija, anksioznost, panični napadi... nisu nešto što bi na prvu možda povezali sa sportom, a istina je da je ovakav tip problema prisutan u svim sferama života, i svim zanimanjima, nevezano za pol ili godište.

Nedavno je svet bio šokiran odlukom japanske teniserke Naomi Osake da se povuče sa turnira u Parizu da bi se posvetila svom mentalnom zdravlju.

naomi osaka donela je odluku da se povuse sa turnira u parizu kako bi se fokusirala na mentalno zdravlje
Paul CROCK / AFP / Profimedia 

Naomi je prvi put dospela u žižu javnosti kada je u finalu US opena pobedila jednu od najboljih teniserki svih vremena Serenu Vilijams. Od tog momenta, kamere su bile uperene u njenom pravcu, a teniserka je nedavno progovorila o problemima sa kojima se susreće.

Zapravo su mnogi smatrali da je "poletela" previše jer nije želela da ide na press konferencije koje su obavezne, te je iz tog razloga platila kaznu od 15.000 dolara. Nakon toga usledila je odluka o potpunom odustajanju sa turnira, a ona je tada rekla:

"Nikad nisam htela biti distrakcija i prihvatam da moj tajming nije bio idealan, kao i da je moja poruka trebala biti jasnija. Nikada mi ne bi palo na pamet da banalizujem mentalno zdravlje. Istina je da se borim sa momentima depresije još od US opena 2018. godine i da se dosta mučim", napisala je Osaka na društvenim mrežama.

Tek tada je svet postao da njeno ponašanje nije nikakav hir kako su je optuživali, već da je razlog daleko ozbiljniji. Nakon toga usledila je velika podrška korisnika društvenih mreža, ali i kolega i koleginica.

Čak se oglasila i sama Serena Vilijams zbog čijeg skandaloznog ponašanja u finalu US opena 2018. godine – na koji je aludirala Osaka – kada se japanska teniserka prvi put suočila sa depresijom.

"Saosećam sa Naomi. Želela bih da je zagrlim jer znam kako je to, bila sam u tim situacijama. Mi imamo različit karakter i ljudi su, jednostavno, drugačiji. Nisu svi isti. Ja imam 'debelu kožu', a ona 'tanku'. Morate da je pustite da sama reši taj problem, na način koji ona misli da je najbolji", rekla je Vilijams.

Nakon povlačenja, Naomi se nije pojavljivala u javnosti do sada, a paparaci su je uslikali kada je sa bliskom prijateljicom bila u kupovini. Na sebi je imala teksas šorts i crnu majicu sa printom, patike i kačket, a kosu je isplela u duge pletenice sa drvenim perlama. Delovala je opuštenije i rasterećenije nego na samom turniru kada je više nego evidentno da mlada teniserka nije bila dobro.

naomi osaka prvi put u javnosti nakon odustajanja sa turnira u parizu
SPOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Da li će se i kada druga igračica sveta vratiti "belom sportu" ostaje da vidimo, ali moramo biti iskreni i priznati da je i starijima teško da se nose sa kritikama, a ne mlađim igračima koji nisu dovoljno zreli da razgraniče od koga ti komentari dolaze.