Slavna glumica Kejt Vinslet, nikada se nije uklapala u sterotipe o holivudskim lepoticama i uvek je ostajala dosledna sebi zbog čega je postala miljenica žena širom planete.

Uloga u hit filmu "Titanik" donela joj je neverovatnu popularnost, a ova Britanka koja danas puni 46 godina sa glumom se susrela još u tinejdžerskim danima.

Kejt je rođena 5. oktobra 1975. godine u Berkšireu u vema siromašnoj porodici, a njen otac se svim silama trudio da se probije kao glumac usput radeći razne poslove da bi prehranio svoje četvoro dece.

Hranili su se čak u javnoj kuhinji, a finansirala ih je i dobrotvorna organizacija " Actor’s Charitable Trust". Svoje prvo pojavljivanje na sceni imala je još kao petogodišnjakinja, kada je glumila Devicu Mariju u školskoj predstavi o Isusovu rođenju.

Kada su je novinari pitali u kasnijim intervjuima da se priseti svog detinjstva, Kejt je rekla kako je kao devojčica bila pomalo gojazna, zbog čega su je zadirkivali i nazivali "debelom" i "moržom".

kejt vinslet
Shutterstock 

Bila je na meti zbog svog izgleda, a doživela je i to i da su je zaključali u školski ormarić.

"Čak su mi rekli da mogu biti srećna ako mi dodele ulogu debele devojke. Agenti su znali da mi kažu: 'Ti jednostavno nisi ono što tražimo.' Čula sam to bezbroj puta", izjavila je svojevremeno Kejt.

Svima u inat sa 11 godina prihvatila je poziv glumačke škole Redroofs u Maidenheadu, koja je ujedno funkcionisala kao agencija za talente tako što je vodila svoje učenike na audicije po Londonu.

"Nisam htela da odustanem od svojih snova. Uzvratila sam udarac. Morala sam ignorisati sve te negativne komentare. Verovala sam u sebe i žestoko radila", rekla je ona.

kejt vinslet
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Dobila je ulogu u reklami za žitarice Sugar Puffs, zatim i u nekim stranim filmovima, dok je u školi igrala u predstavama "Alisa u zemlji čuda", 2Hronike iz Narnije: Lav, veštica i orma"’, a imala je i ulogu u "Petru Panu".

Ali, ništa od toga nije joj donosilo novac, zbog čega je tada, da bi preživela, kao 16-godišnjakinja morala da radi u trgovini.

Svoju prvu poznatu vezu ostvarila je kao petnaestogodišnjakinja, dok je snimala seriju ‘Dark Season’, kada se zaljubila u 12 godina starijeg glumca i scenaristu Stephena Tredrea. 

On je zapravo imao najveći uticaj na njen život, a jedno vreme su i zajedno živeli u Londonu. Raskinuli su 1995., ali ostali bliski sve do njegove smrti dve godine kasnije.

Zbog njegove sahrane propustila je i premijeru "Titanika". Dugo joj je trebalo da se pomiri s njegovom smrću.

Uloge su se nizale, bili su tu filmovi "Nebeska stvorenja", pa i "Razum i osećaanja", ali nijedan nije od nje napravio megazvezdu sve do Titanika, gde je glumila sa Leonardom Di Kaprijem.

Zanimljivo je to da reditelj Džejms Kameron uopšte nije video nju u ulozi Rouz Devit Bjuketr,vež je želeo Gvinet Paltrou. Međutim, Kejt je bila uporna i upravo joj je ta upornost dala ulogu.

"Nisam ni pomislila da će ‘Titanik’ postići takav uspeh", rekla je svojevrmeno, misleći na podatak da je film prikazivanjem u celom svetu zaradio više od milijardu dolara, s njoj doneo i nominaciju za Oskara.

Iako joj je Oskar odnela Helen Hunt, za Kejt je ta nominacija vredela mnogo više, jer time je pokazala talenat, koji su svi prepoznali.

I dok bi većina njenih koleginica iskoristila takvu priliku da prihvate bilo kakvu ulogu, zarad miliona na računu, Kejt nikada nije bila takva.

kejt vinslet
Jay L Clendenin/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Zbog svoje glume ubrzo je prozvana ‘najboljom britanskom glumicom svoje generacije’, a uloge i nagrade samo su se nizale. A upravo njena odluka da snima filmove u koje veruje, a ne one koji će joj doneti financijsku dobit, za nju se pokazala dobrom i na ljubavnom planu.

Da nije prihvatila ulogu u Maroku, verovatno nikada ne bi upoznala Džima Trepletona, asistenta reditelja. Venčali su se u novembru 1998. na intimnom venčanju u njenoj crkvi u Readingu, a dve godine kasnije dobili su ćerku kojoj su dali ime Mia.

Nakon porođaja, dugo se borila da vrati figuru, a iako je izgubila kilograme, i danas je osoba kojoj se dive žene širom sveta upravo zbog njene ljubavi prema hrani.

kejt visnlet
Startraks Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Iako je s Džimom doživela ljubav na prvi pogled, razveli su se nakon tri godine braka, u avgustu 2001.

U maju 2003. udala se za reditelja Sama Mendesa, s kojim je u decembru iste godine dobila sina Džoa. Svoj porodični dom u severnom Londonu ubrzo su prodali i nastavili život na relaciji Njujork - Kotsvolds.

Paralelno s time, kao glumica bila je neverovatno uspešna i ubrzo postala prva osoba ispod 30 godina koja je imala četiri nominacije za Oskara nakon što je 2002. snimila "Iris" 2005."Večni sjaj nepobedivog uma".

Za nju je ključna bila 2008. godina, kada je snimila film "Žena kojoj sam čitao", koja joj je napokon donela dugo priželjkivanog Oskara. Ali, godinu dana kasnije šokirala je javnost vešću da je njenom braku s Mendesom došao kraj.

Svog trećeg supruga Edvarda Abela Smita, poznatog i kao Ned Rocknroll, upoznala je tokom odmora na imanju Ričarda Bransona na ostrvu Necker 2011. godine.

Smit je bio Bransonov bratanac, a par se venčao u decembru 2012. u Njujorku. Naredne godine dobili su sina Beara. Nakon što je donela odluku da se vrati u Englesku Kejt Vinslet je kupila imanje pored mora u Saseksu, gde od 2015. godine živi na sa suprugom i decom.

kejt visnlet
SplashNews.com / Splash / Profimedia