Najnovije curenje dokumenata koja otkrivaju ofšor poslovanje nazvano je "Pandorini papiri".

Posedovanje ofšor kompanija je legalno, ali one mogu da se koriste za skrivanje nezakonitih tokova novca, da omoguće plaćanje mita, pranje novca, utaju poreza, finansiranje terorizma i druga krivična dela.

Na listi su se našla imena političara, biznismena, kraljevske porodice, ali i neki selebritiji. Međutim, iako su na spisku daleko brojnija imena prvospomenutih, sada su se u vezu sa Pandorinim dokumentima dovele i dve dame iz sveta šoubiznisa - Šakira i Klaudija Šifer.

Istraga koja uključuje 600 novinara, nazvana Pandora Papers, zasnovana je na oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, a otkrili su više od 29.000 ofšor kompanija.

Prema dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), čini se da je kolumbijska pop zvezda Šakira skrivala imovinu u jednoj ofšor kompaniji na Britanskim Devičanskim ostrvima.

sakira je optuzena za utaju poreza
Shutterstock 

Međutim, njeni advokati tvrde da pevačica nikada nije krila svoju vezu sa offshore kompanijama i da te kompanije ne nude poreske olakšice, piše Daily Mail.

Inače, Šakira se već ove godine već našla u problemima zbog poreza. Državno tužilaštvo u Barseloni ovog leta optužilo je 44-godišnju pevačicu da nije platila ukupno 14,5 miliona evra poreza u Španiji između 2012. i 2014. godine.

Državno tužilaštvo je tvrdilo da je pevačica živela u Španiji više od 183 dana, svake od tri sporne godine, zbog čega smatraju da je trebalo da plati porez na svoj ukupni prihod u Španiji.

sakira tvrdi da je u spaniju putovala samo povremeno
Shutterstock 

Šakira se branila da je od 2012. do 2014. bila poreski obveznik Bahama, te da je samo povremeno putovala u Španiju. Španski mediji su tada pisali da je Šakiri takođe zaprećena kazna zatvora zbog skrivanja poreza.

Kada je Klaudija Šifer u pitanju, njeni advokati rekli su nakon curenja dokumenata koji su uključivali ime nemačkog supermodela da njihov klijent plaća porez u Velikoj Britaniji u kojoj danas živi.

klaudija sifer tvrdi da placa porez u velikoj britaniji
Shutterstock 

Ipak, ne sumnjamo da se sve ovo neće završiti samo ovako. Uostalom, znate kako kažu - jednom kada otvorite Pandorinu kutiju, nema nazad, te nas ne bi iznenadilo da se sazna za još neka zvučna imena za koja se nismo nadali.

Jedno je sigurno - ne piše im se dobro!