SILOVAO, PRODAVAO I TUKAO ŽENE, ALI I MUŠKARCE: Za šta se sve tereti reper koji je žrtve terao da ga zovu TATICA

Nakon što je Ar Keli konačno osuđen za svoja zlodela, a evo za šta se sve reperu sudilo.

Nakon što je Ar Keli konačno osuđen na 30 godina zatvora, evo za šta se sve reperu sudilo.
TNS / ddp USA / Profimedia 

Američki muzičar Ar Keli (54) juče je konačno proglašen krivim za seksualno zlostavljanje i reketiranje nakon suđenja koje je trajalo skoro šest nedelja u Njujorku.

I posle mukotrpne borbe suočavanja žrtava sa reperom i pored toga što su optužbe bile teško pobedive, Ar Keli ih je konstantno demantovao. Ipak, žrtve su puno ozbiljnije shvaćene nakon što su o zlostavljanju progovorile na televiziji.

Pevač, najpoznatiji po hitu „I Believe I Can Fly“, takođe je proglašen krivim za „seksualnu trgovinu“. Keliju se sudilo za iznudu, seksualno iskorišćavanje mladih devojaka, čak i maloletnica, otmicu, korupciju i prisilni rad, u razdoblju od 1994. do 2018. godine.

Suđenje je trajalo pet i po nedelja.

ar keli u sudnici
Antonio Perez / Chicago Tribune / Zuma Press / Profimedia 

Tužioci su rekli da je Keli iskoristio svoju slavu i harizmu kako bi pronalazio žrtve, a među njima bi neke izabrao i iz svoje publike na koncertima, uz pomoć svoje pratnje.

Svedoci kažu da su se žrtve često nadale da će im Keli pomoći u karijeri, a našle su se u situaciji da je od njih tražio bezrezervnu poslušnost i u suprotnom ih kažnjavao.

Podsedimo, pevač, čije je pravo ime Robert Silvester Keli, jedan je od najistaknutijih muškaraca kojima se sudilo za seksualne prestupe u okviru pokreta #MeToo.

Šta su rekli svedoci na sudu?

Njegov glavni cilj bio je da uvede strahovladu ukoliko žrtve ne ispunjavaju svaku njegovu želju, seksualnu ili neku drugu.

Svedok je bila i jedna novinarka koja je postala žrtva kada je želela da ga intervjuiše za radio stanicu, a on ju je zaključao na dva dana, bez hrane i vode, a potom je napao.

Jedan muškarac je svodočio pod pseudonimom Luis. Tvrdi da ga je Ar Keli, kada mu je bilo samo sedamnaest godina, pitao „šta si spreman da uradiš zbog muzike?“. U zamenu za slavu, prislio ga je da spava sa njim.

ar keli
Shutterstock 

Tvrdi da mu je pevač prišao protiv njegove volje i da je krenuo da ga skida. Prvi put su se videli 2006. godine, i to u Mek Donaldsu u Čikagu. Keli mu je navodno dao broj telefona i pozvao ga da dođe u njegov dom kako bi mu predstavio svoju muziku.

„Kada sma otišao kod njega, Keli me je pitao da li sam imao neke fantazije o muškarcima. Onda je dopuzao do mene i oralno me zadovoljio“, tvrdi mladić.

„Tražio mi je da to ostane između nas. Rekao je da smo sada porodica i da smo braća“, tvrdi on.

Ono zbog čega se žrtve odlučuju na ćutanje jeste jer se plaše ishoda ove situacije, ali u ovom slučaju su mnogi svedoci kao razlog navodili da im je bilo veoma važno da postanu muzičke zvezde, a verovali su da Keli može da im pomogne u tome.

Tako je bilo i sa "Luisom" koji je s vremena na vreme zvao je svoje prijatelje na kućne žurke Ar Kelija. U svedočenjima postoji još jedan svedok, Luisov prijatelj koji je u to vreme imao šesnaest godina. Keli je navodno spavao i sa njim, a jedno vreme ih je prisiljavao da se međusobno dodiruju.

ar keli na sudjenju
TNS / ddp USA / Profimedia 

Luis, koji sada ima trideset dve godine, pristao je da bude svedok na suđenju kako bi izbegao kaznu zatvora, jer je prethodno osuđen da je nudio novac jednoj od zlostavljanih devojaka, kako ne bi svedočila protiv optuženog pevača.

„Plašio sam se da taj svedok nema porno snimke mene i Kelija“, rekao je on ranije na sudu.

U njegovom svedočenju se navodi i da ga je Keli prisiljavao da ima analne odnose sa drugim muškarcima dok se on samozadovoljava.

Izvesna Stefani koja sada ima 39, a muzičara je upoznala sa svega 17, tvrdi da joj je on reper sam rekao da „voli mlađe” kad je saznao koliko ona ima godina, te da je imao nameru „da je i bolje upozna, a onda se i mazi s njom”.

Stefani je, inače, samo jedna u nizu koje su optužile Kelija za napastvovanje, a koje su učetvovale u projektu „Surviving R. Kelly”, dokumentarcu iz 2019. godine, a ona je jedna od tri koje su posvedočile da su pretrpele pakao od strane pevača dok još nisu bile ni punoletne.

Bivši menadžer Ar Kelija je na sudu rekao da je 1994. godine muzičar podmitio vladinog službenika kako bi dobio lažne isprave za tada 15-godišnju pevačicu Aliju kako bi mogla da se uda za njega.

U tim je dokumentima pisalo da devojka ima 18 godina, a mito je navodno plaćen 30. avgust 1994., samo dan pre izdavanja dozvole za venčanje. Brak Ar Kelija i Alije poništen je nekoliko meseci kasnije. Nekadašnja pevačica, punog imena Alija Dejna Hogton, poginula je u avionskoj nesreći 2001. godine.

Ranije se javila još jedna žrtva da svedoči protiv pevača

Žena, koju su američki mediji identifikovali kao Džejn Dou, tvrdi da je njena veza sa pevačem počela 2014. godine i da je trajala do 2019. godine, kada joj je bilo samo sedamnaest godina. U svom iskazu tvrdi da je Keli kontrolisao svaki segment njenog života, kao i da ju je kažnjavao kada ne bi bila poslušna.

Pevač je, kao i sve dosadašnje navode, negirao, a njegov advokat tvrdio je da je reč o osveti, s obzirom na to da tužiteljka „nije zadovoljna načinom na koji je njihova veza okončana“.

Džejn Dou, kojoj je sada dvadesettri godine, kaže da je upoznala Kelija nakon što ju je pozvao u svoju hotelsku sobu nakon koncerta na Floridi 2014. godine.

Nadala se, rekla je, da će moći da postane pomoćni vokal u njegovom timu, ali je pevač odbio da popriča s njom ukoliko ne budu imali seks.

„Samo sam želela da pevam“, rekla je.

ar keli
Shutterstock 

„Nije me pustio. Tvrdio je da će se brinuti o meni do kraja života ukoliko sada budemo spavali zajedno. Na kraju sam pristala“, ispričala je ona na suđenju.

Nakon što su prvi put spavali zajedno, otpočeli su vezu, a Džejn tvrdi da je Keli konstantno snimao njihove seksualne aktivnosti. Kada god ne bi bila poslušna, pevač bi je kažnjavao, a nekada ju je udarao toliko jako da je krvarila. Nasilje se dešavalo na svaka dva – tri dana. Kada mu je konačno priznala da još uvek ima sedamnaest godina, Keli ju je navodno izudarao, ali joj je dozvolio da bude deo njegovog života.

U jednom trenutku, tvrdi da ju je pevač namerno zarazio herpesom koji je znao da ima. Sudija je potvrdio da je Keliju dijagnostifikovan herpes još pre deceniju. Kada je ostala u drugom stanju 2017. godine, pevač ju je navodno prisilio da abortira, iako ona to nije želela.

Nedelju dana ranije, protiv Kelija je svedočila i Džerhonda Pis, koja tvrdi da je spavala sa pevačem kada joj je bilo tek šesnaest godina.

Obe devojke tvrde da je pevač bio nasilan, da je pokušavao da kontroliše njihov život – odlučivao je o tome šta će da obuku, da li će da jedu, s kim će da pričaju i da li smeju da idu u toalet. Bile su primorane da ga oslovljavaju sa „tatice“.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
 1