Kada je Simon Bajls doživela nervni slom na Olimpijskim igrama i odustala od daljeg grupnog takmičenja, svet je bio u ogromnom šoku.

Teniserka Naomi Osaka uradila je sličnu stvar par meseci pre.

Razlog je bio isti - problemi sa mentalnim zdravljem, emotivni premor.

Ruku na srce, kada u profesionalne sportske vode uđete kao dete, nije ni čudo što pre ili kasnije dođe do zasićenja, "pucanja", pogotovo kada se pored svega toga dešavaju i druge stvari o kojima niko ne zna i koje nijedno dete tog uzrasta ne bi treba da doživi.

simon progovorila o seksualnom nasilju koje je preživela
Andy Hooper / Solo / Profimedia 

Nažalost, zlostavljanja od strane trenera nisu novitet, ali retko ko je o tome progovorio javno.

Sada je Simon zajedno sa gimnastičarkama Mekajlom Maroni i Megi Nikols progovorila o jezivom nasilju koje su trpele godinama.

Lari Nasif koji je trebalo da im bude kao drugi otac zapravo je ispod maske brižnog i požrtvovanog doktora i trenera nacionalnog gimnastičarskog tima skrivao pravo lice predatora i pedofila.

lari nasar zlolstavljao je devojcice
Geoff Robins / AFP / Profimedia 

Njegova zlodela osigurala su mu doživotni zatvor, ali je u celu priču umešan i FBI nakon otpužbi devojaka, ali i stotine žrtava da su "znali sve i ćutali".

"Nikada nije trebalo da me pustite da budem sama sa njim. Zažmurili ste na njegovo iživljavanje", rekla je Bejlsova na ivici suza.

Devojke su se pojavile u Sentatu sa sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferom Vrejom. Komitet ispituje i propuste i odlaganja u istrazi protiv Nasara, osuđenog za seksualne napade na devojke, koju je vodio FBI.

simon bajls
Marc Aspland / News Licensing / Profimedia 

"Ako dozvolite predatoru da naudi deci, posledice će brzo stići i biće ozbiljne", dodaje ona.

Ona je istakla da je osetila olakšanje kada je podelila priču pošto je prethodno osećala veliki pritisak, čuvajući je za sebe tako dugo.

Gimnastičarke Mekajla Maroni i Megi Nikols, koja je prva među žrtvama razgovarala sa službenicima FBI-ja i prva koja je prijavila nasilje nad američkim gimnastičarkama, takođe su svedočile.

Maronijeva je rekla da se seksualno nasilje prvi put dogodilo kada je imala samo 12 godina, a da je trajalo 7 godina.

"Činilo se da sam dobijala `tretman` kada god bi taj čovek imao priliku za to", napisala je ona na Tviteru 2017. godine.

mekajlamaroni o zlostavljanju
Rod Lamkey / CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

One su se našle i među 200 žena koje su u snažnim izjavama 2018. godine opisale pred sudom način na koji je bivši doktor ženske američke gimnastičke reprezentacije zlostavljao članice tima.

Otkriveno je nekoliko grešaka agenata FBI-ja i pokušaja prikrivanja dokaza koji su omogućili Nasaru da još nekoliko meseci nastavi napade dok slučaj nije pokrenut, pokazao je dugo čekani izveštaj koji su izradili u FBI o istrazi.

gimnasticarke o larijevom zlostavljanju
CNP / ddp USA / Profimedia 

Uprkos ozbiljnim optužbama protiv Nasara, kancelarija FBI-ja u Indijanapolisu je odgovorila sporo, navodi se u izveštaju na 119 strana koji je izradio glavni inspektor američkog Ministarstva pravde.

Dvoje zvaničnika agencije je lagalo tokom razgovora sa inspektorima kako bi sakrili greške kojih su bili svesni, piše u izveštaju.

Cilj istrage u komiteta za pravna pitanja u Senatu je da utvrdi šta je dovelo do neuspeha u istrazi koju je sproveo FBI kako bi se "sprečile slične tragedije u budućnosti", poručio je predsednik ovog komiteta, senator Dik Darbin.