Ukoliko smatrate da ste pravi ljubitelj horora i trilera, nemoguće je da u vašim rukama nije bila barem jedna knjiga proslavljenog pisca Stivena Kinga.

"To", "Vreća kostiju", "Isijavanje", "Groblje kućnih ljubimaca", "Kudžo", "Salemovo", "Keri"... samo su neki od kultnih naslova od ukupno 63 novela i oko 200 kratkih priča koliko je objavio pod svojim imenom.

Kao Ričard Bačman objavio je 7 knjiga, a kako stvari stoje, možemo da očekujemo još štiva od kojih će nam se dizati kosa na glavi. Jer, titulu "kralja horora" nije dobio tek tako.

Proslavljeni pisac danas slavi svoj 73. rođendan, a mnogi ne znaju da, iako je danas jedan od najpopularnijih i najbogatijih, nije tako bilo uvek.

Zapravo, Stiven King je u jednom trenutku digao ruke od pisanja... spreman da se bavi čime god samo da bi prehranio porodicu.

A i pre toga, njegov život bio je sve samo ne med i mleko.

Njegov otac je napustio porodicu kada je slavnom piscu bilo samo 2 godine. Njegova majka je ostala sama, da bez prebijene pare brine o dvojici sinova.

Sa samo 4 godine video je kako mu gine prijatelj. Sa 12 godina je pokrenuo novine sa bratom, koje su prodavali za 5 centi. U njima su objavljene njegove prve priče i vesti.

Kako bi mogao da se školuje, počeo je da zarađuje radeći u fabrici. Sve vreme je pisao, ali sreća nikako da mu se osmehne - nijedan izdavač nije hteo da objavi njegove priče.

Iako je završio fakultet, nije mogao da nađe posao nigde drugde sem u perionici veša.

Zbog svih tih nesrećnih okolnosti, živeo je u prikolici sa suprugom i troje dece. Često nisu imali dovoljno novca ni da se prehrane. Digao je ruke od pisanja i bacio rukopis u đubre. Međutim, pronašla ga je njegova supruga i ubedila ga da završi novelu. Ovoga puta mu je izdavač objavio knjigu koja je postala najprodavanija.

Prva priča koja je objavljena bila je "I Was a Teenage Grave Robber", a prva knjiga "The Reaper's Image". Ostalo je istorija.

stiven king danas je jedan od najpoznatijih pisaca
© UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Jer, od tog trenutka, njegove knjige postale su bestseleri i imali milionske tiraže. Većina su i ekranizovane zbog čega je postao jedan od najbogatijih horor pisaca svih vremena.

Danas, njegovo bogatstvo procenjuje sa oko 500 miliona dolara, a on je sa razlogom prozvan kraljem horora.