Američki glumac i zvezda serija "Dosje X" i "Californication" Dejvid Duhovni odlučio je da progovori o svom vlastitom iskustvu sa sajentološkom crkvom, otkrivši da njegov proces inicijacije nije najbolje prošao.

Danas 61-godišnji Dejvid je u intervjuu za The Daily Beast prepričao svoje utiske sa sajentologijom koje je stekao na venčanju svog prijatelja i glumca Džejsona Bedžija 2000. godine, koji je u međuvremenu napustio sajentologiju.

"Otišao sam na njegovo venčanje u Celebrity Center u Los Anđelesu, a oni su mi priredili predstavu. Odmah sam shvatio da mi postavljaju lična pitanja i da su pokušali da prikupe informacije koje nisam želeo da im dam kao stranac. Dakle, to nije prošlo dobro, nisam igrao po njihovim pravilima i nikad se nisam vratio", ispričao je Dejvid.

dejvid duhovni
Shutterstock 

Dodao je i kako Džejson nikada nije pokušao da ga privuče u crkvu, ali je tada izražavao zadovoljstvo kao njihov član.

"On mi je samo rekao da je to super i da bi trebao da pokušam, da ne može biti ništa loše. Viđali smo se s vremena na vreme i primetio sam da je njegov rečnik drugačiji. Način na koji je opisivao svet i svoja iskustva, naročito ona psihološka. Potpuno se promenio", prisetio se Dejvid.

Sajentologija popularno nosi još i naziv kult slavnih, zbog činjenice da joj se priklonio velik broj svetskih zveza, a ime koje se na prvi spomen veže uz nju je glumac Tom Kruz.

On se sa sajentologijom prvi put u životu susreo dok je bio u braku s glumicom Mimi Rodžers i ubrzo je postao miljenik glavnog vođe. Tu titulu je preoteo kolegi Džonu Travolti što je rezultiralo i svađom između dve holivudskih zvezda.

tom kruz i mimi rodžers
NILS JORGENSEN / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Među poznatim sajentolozima još su i Kirsti Ali, Džejda Pinket Smit, a glumica Lija Remini učenje je napustila baš kao i Laura Prepon.