Sajentološka crkva poznata je kao jedan od najozloglašenijih kultova u svetu.

Veoma je popularna u Americi, a njeni članovi su i mnoge poznate ličnosti poput Toma Kruza, Džon Travolte i mnogih drugih. Međutim, dok su predhodnih godina mnogi, takoreći jeva čekali da se joj se priključe, sada je situacija potpuno drugačija, te sve više zvezda koje su do juče bile zadužene za popularizaciju ove sekte, sada na sve moguće načine pokušavaju da izađu.

Jedno od poslednjih iznenađenja bilo je priznanje Laure Prepon, poznate po ulozi "Done" u "Veselim sedamdesetim" koja je izjavila da već 5 godina nije deo kulta.

"Više ne praktikujem sajentologiju. Od kada sam bila dete oduvek sam bila otvorena po pitanju vere. Odgajana sam u porodici katolika i jevreja. Molila sam se u crkvama, meditirala u hramovima, a zanimala sam se i za kinesku tradicionalnu medicinu", objasnila je Laura.

dona u veselim sedamdesetim
printscreen/youtube 

Sa suprugom Benom Fosterom, kako sama kaže, nikada nije praktikovala sajentologiju u potpunosti, već više meditaciju, a svojevoljnim napuštanjem Sajentološke crkve pridružila se zvezdama poput Džerija Sajnfilda, Nikol Kidman, Demi Mur i Breda Pita.

laura prepon otkrila je da je sa muzem bila clan sajentoloske crkve
Shutterstock 

Mnogi su bili izennađeni kada su saznali da je Laura uopšte i bila deo Sajentologa, a potom i da više nije u kultu, povezujući to sa tajnim klauzulama u ugovorima po kojima ne sme da govori išta o tome šta se dešava unutar crkve.

Inače, Sajentološka crkva od samog starta obavijena je velom tajne. 1953. osnovao ju je američki autor naučne fantastike i fantastičnih priča L. Ron Hubard, a danas je jedna od danas najkontroverznijih religija na svetu. U decenijama od nastajanja, crkva se više puta našla na udaru kritika zbog stava prema psihijatriji, ali i zbog visokih troškova, navodnog maltretiranja članova i uopšteno svog legitimiteta kao religije.

Hubard je osmislio i "Project Celebrity", pisani program koji sajentolozima nudi nagrade za dovođenje najvećih holivudskih imena, zahvaljujući čemu su tokom godina regrutovana brojna poznata imena.