Bilo je to pre nego što je postao velika holivudska zvezda, a s tom verom ga je početkom devedesetih upoznala glumica Džulijet Luis, koja mu je tada bila devojka. Kad je raskinuo s njom, "raskinuo" je i sa sajentologijom. 

Bred Pit-sajentolozi-sajentologija-Anđelina Džoli
Shutterstock 

Bredje u Portlandu prolazio 'proces pročišćenja', o čemu je 2014. progovorio njegov bivši crkveni nadzornik Majkl Malen u knjizi "Isprani mozak". 

 "Bio sam školovan za nadzornika kursa pa sam poslat na trening u Portlandu. Dok sam bio tamo, upoznao sam ćerku izvršnog direktora sajentološke crkve sa sedištem u Portlandu. Jedna od stvari koje mi je rekla bila je da je Bred Pit, koji je u to vreme izlazio sa sajentološkinjom Džulijet Luis, sprovodio pročišćenje", kaže Malen, koji je kasnije i sam imao susret s glumcem.

Bred Pit-sajentolozi-sajentologija-Anđelina Džoli
Shutterstock 

Ćerka čelnika crkve svakog meseca je morala da bude uz Pita kako bi on obavio svoj zadatak do kraja. Sauna je, inače, deo postupka "pročišenja" koji je razvio osnivač sajentologije Ron Hubard, a sastoji se od visokih doza vitamina, dugih sati u sauni i vežbanja.

Deo terapija Pit je završio 1991. godine, a specijalni kurs za 'ljudsku procenu' dve godine kasnije. Celi proces podrazumevao je i neobične seanse na kojima bi nadzornici urlali na članove. Malen priča da je i on vikao na Pita, koji se zbog toga toliko jako naljutio da je otišao i više se nikad nije vratio. Pokušavali su da ga 'pridobiju' nazad, ali neuspešno. 

"Izgleda da je zaključio da mu je bilo dosta. Pokušali su da ga vrate, ali on nikada nije nastavio sa sajentologijom", rekao je Malen.

Sajentološka crkva danas, navodno, raspolaže bogatstvom od tri milijarde dolara gotovine, a tu su i brojne nekretnine u Kaliforniji, Floridi i Evropi koje su u vlasništvu crkve. Džon Travolta Tom Cruz samo su neke od holivudskih zvezda koje su i dalje članovi te crkve. 

Dobitnik Pulicerove nagrade Lorens Rajt u svojoj knjizi "Sajentologija, Holivud i zatvor verovanja" tvrdi da zna zašto se toliko puno slavnih glumaca okreće toj crkvi. 

"Oni su rano napustili škole da bi postali zvezde. Mladi su, neobrazovani i osećaju se inferiornima među svojim obrazovanim vršnjacima, lekarima,, inženjerima, bankarima, a sajentologija popunjava tu prazninu", objašnjava.