Potpuni haos je nasotao kada se jedna televizijska kuća usudila se da uradi dokumentarac o sajentologiji. Zvezda dokumentarne serije od osam epizoda bila je Lija Remini, nekadašnja zvezda serije "Kralj Queensa" i bivša članica tog kulta. Ona je u sajentologiji provela više od tri decenije i 2013. godine napokon se odlučila na odlazak.

Od tada vodi tešku pravnu bitku protiv raznoraznih optužbi iz sajentoloških krugova koji je pokušavaju da je omalovaže i time umanje njenu poruku. Glumica je raskrinkala sajentološku crkvu i otrkila detalje koji su uzdrmali javnost.

Lija Remini
JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Visokopozicionirani sajentolozi

U prvoj epizodi pridružio joj se bivši visoki službenik Sajentološke crkve Majk Rajnder, a prikazane su i pretnje advokata Sajentološke crkve koje su se uglavnom svele na navode: "Crkva negira mnoge izjave izrečene u programu". Rajnder je svojevremeno bio zadužen za blaćenje svih protivnika sajentologije, a službeno je bio potparol za međunarodne odnose.

Remini je sa druge strane, imala jednostavnu poruku. "Neko mora uraditi nešto zbog ovog kulta". Kako je tada objasnila, cilj joj je bio da pokaže ostatku sveta kakvu štetu nanosi članstvo u sajentološkoj crkvi, piše "Daily Beast".

Nekad davno, Lija je bila jedna od najistaknutijih članica holivudskog ogranka sajentologije. Priseća se kako je više od tri decenije bila odani član i kako se za sve svoje uspehe uvek zahvaljivala crkvi. Kada bi doživela neuspeh, krivila bi sebe, baš kako su je sajentolozi učili. Prošle godine je objavila knjigu, pravo razotkrivanje sajentologije, u kojoj se prisećala svog života u tom kultu. Razočarenje je počelo još 2007. godine na venčanju Toma Kruza i Kejti Holms u Italiji.

Silovanje maloetnica

U istoj epizodi pojavila se i Ejmi Skubi, takođe jedna od bivših članica sajentološkog kulta koja je ponovila što je sve videla dok je bila članica. Dejvida Miskavidža opisala je kao besnog čoveka koji je često gušio i tukao muške članove. Ona se prisetila kako je slepo verovala u crkvu, čak i nakon što ju je jedan sajentolog silovao dok je ona imala samo četrnaest godina. A zamalo se serija nikad nije ni završila. Advokati sajentološke crkve žestoko su napadali mrežu A&E; da prestanu snimati ili da barem nikad ne emituju dokumentarce.

- Ne znam koliko malo je falilo da serija propadne. Znam da su iz A&E; bili vrlo uporni i jednom kad su videli snimke i čuli priče apsolutno su se posvetili emitovanju serije - ispričala je jednom prilikom Lija za "Hollywood Reporter".

Tom Kruz
Profimedia 

Prisetila se i kako je crkva nekad pokušavala iskoristiti njen uticaj zvezde popularne TV serije. Tom Kruz je svojevremeno tražio da Reminijeva nazove tadašnjeg šefa CBS-a, TV kuće koja je emitovala "Kralja Queensa", kako bi odustali od emitovanja emisije o Tomu i njegovom uticaju unutar sajentoloških krugova. Lija je u emisiji otkrila kako su članovi crkve, koji su teško radili i zarađivali za život godišnje crkvi morali da daju i po 250.000 dolara, dok je ona dala oko tri miliona dolara. Sajentološka crkva i dalje priča da je Reminijeva samo propala glumica koja pokušava da zaradi nešto novca blaćenjem sajentologije.