Dokumenti s detaljnim planom sahrane britanske kraljice Elizabete II., takozvana "Operacija Londonski most", neočekivano su procurili u javnost.

Desetodnevni plan kraljičine sahrane dosad je bio poznat samo malom broju ljudi, a objavljen je na stranici Politiko i britanska vlada će provest detaljnu istragu oko puštanja dokumenata u javnost, javlja Daily Mail.

Dokumenti su, među ostalim otkrili, da sve zastave u Velikoj Britaniji moraju biti spuštene na pola koplja najkasnije 10 minuta od službene objave kraljičine smrti na nacionalnoj televiziji, a javnosti bi trebao da se obrati njen sin i naslednik, princ Čarls.

Takođe, glavne slike na svim vladinim i kraljevskim internet stranicama kao i na profilima na društvenim mrežama biće promenjene u crni transparent, a članovi vlade neće smeti da budu aktivni na društvenim mrežama.

kraljica elizabeta i princ carls
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Uslediće misa zadušnica u katedrali Svetog Pavla koja, iako je planirana, treba da izgleda spontano.

Sahrana bi trebalo da se održi tek 10 dana nakon kraljičine smrti, tokom čega će biti proglašeni dani žalosti, a njen sanduk do tada će biti izložen u Bakingemskoj palati i moći će ga da posete odabrane VIP osobe uz karte s naznačenim vremenom posete.

Sam dan kraljičine sahrane biće proglašen Nacionalnim danom žalosti, ali ne i praznikom, pa će, ako padne na radni dan, poslodavci moći sami da odluče hoće li svojim radnicima dati slobodno ili ne.

Shutterstock Kraljica Elizabeta

Sahrana će se održati u Vestminsterskoj opatiji, a zatim će kraljica biti sahranjena pored svog supruga princa Filipa u memorijalnoj kapelici kralja Džordža VI., u sklopu dvorca Vindsor.

Dokumenti nisu otkrili kada bi trebala da se održi krunisanje princa Čarlsa, a njegova majka titulu je preuzela 19 meseci nakon smrti svog oca.