Krajem osamdesetih i početkom devedesetih malo ko je mogao da ostane ravnodušan na čari američke glumice Erike Eleniak.

Lepa plavuša bila je takoreći preteča Pamele Anderson, a zahvaljujući ulozi Šauni Meklejn u "Čuvarima plaže", gotovo preko noći postala je svetska zvezda.

Zapravo, Eleniakova je karijeru započela još sa 12 godina, a prva zapaženija uloga bila je u kultnom filmu "E.T.". Upravo u tom filmu Erika je bila devojčica koju je poljubio Eliot, a glumac Henri Tomas posebno je privukao simpatije svih nakon što je u jednom intervjuu rekoa kako je morao 2 puta da je poljubi zbog potreba snimanja, jer tada, kao desetogodišnjak baš i nije voleo devojčice.

poljubac u filmu et
pritnscreen/youtube 

Glumica je nastavila da ređa uloge u serijama i filmovima, a čini se da je 1989. godine bila u zenitu slave i najzaposlenija u karijeri.

Iste godine pojavila na naslovnici Plejboja, nakon čega je odmah počela da dobija seksi uloge, a nije prošlo dugo dok je nisu pozvali u "Čuvare plaže". U seriji je glumila tri godine, a publiku je osvojila odmah.

Njena vitka linija i platinasto plava kosa osigurale su joj obožavatelje širom sveta, a i kolege su često govorile kako obožavaju da rade sa njom zbog njenog nežnog karaktera.

Erika je zapravo i ušla u vezu sa kolegom sa seta Bilijem Varlokom za kog je bila i verena, a hit seriju je napustila jer joj s enije dopadao smer u kom se serija kreće.

erika eleniak u cuvarima plaže
pritnscreen/youtube 

Eriku je zamenila Pamela, a Eleniak je često govorila da su našli savršenu zamenu.

Nakon odlaska iz serije velika joj je želja bila glumiti sa Stivenom Sigalom, a to joj se ubrzo i ostvarilo. Poslednjih godina ova glumica uspešno drži svoj život daleko od očiju javnosti, a poslednji put se pojavila pred kamerama 2012. godine u filmu "Holiday Spin". Svi su odmah primetili da je dobila nekoliko kilograma, ali ona se na komentare nije obazirala.

erika eleniak danas
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Nakon što je raskinula veridbu sa Varlokom, Erika se udala za Filipa Goglija, ali se taj brak raspao nakon šest meseci.

Na setu filma koji je snimala 2001. godine zaljubila se u grad Kalgari te je odlučila da se tamo preseli i živi, a tu je upoznala i Roča Daiglea s kojim je u vezi i dan danas. Par je 2006. godine dobio kćerku, a Eleniak je jednom u intervjuu komentarisala da je oduševljena što je postala majka i da joj je ćerkica centar sveta.