Ženske učesnice na Olimpijskim igrama konačno su digle glas protiv seksualizacije koja je godinama prisutna u sportu.

Prve su to uradile norveške rukometašice koje su se pobunile zbog toga što moraju da nose bikini gaćice, a potom su ih podržale nemačke gimnastičarke koje su se na trenungu pojavile odevene suprotno tradiciji, odnosno u kombinaciji helanki i trikoa.

- Želimo da dokažemo da svaka žena treba sama da odluči šta će obući. To ne znači da više ne želimo da ikada obučemo tradicionalnu opremu.

- To znači da želimo izbor, jer je to odluka koja se menja na osnovu toga kako se osećamo i šta želimo. Na dan takmičenja ćemo odlučiti šta ćemo obući - poručila je Elizabet Seic, jedna od takmičarki.

Takođe, Sara Vos, atletičarka, izjavila je da treneri stoje iza njihovih odluka i da žele da se takmičarke osećaju najudobnije i najsigurnije moguće.

sara vos izjavila je da treneri stoje iza njihovih odluka
printscreen/instagram 

Podrška nije izostala ni kada je svet u pitanju, ali sudije su bile neumoljive.

Zbog odluke da na pesku ne nose bikinije, norveške rukometašice su kažnjene sa 1.500 evra, a povodom svega oglasila se poznata pevačica Pink na Tviteru.

- Veoma sam ponosna na norveške rukometašice zbog njihovog protesta protiv veoma seksističkog pravila o odeći. Evropska rukometna federacija bi trebala da bude kažnjena zbog seksizma. Rado ću platiti kazne za vas, dame. Samo napred - poručila je Pink na Tviteru i oduševila mnoge, ali se nije tu zaustavila.

- Kada se muškarci bave sportom oni mogu da nose duže šorrtseve i atletske majice, ali kada se žene bave sportom ZAHTEVA SE da nose bikinije. To je seksizam! Ili dajte ženama da nose iste stvari kao muškarci, ili neka muškarci treniraju u Speedo kupaćem.

Podsetimo, norveška ženska reprezentacija u rukometu na pesku nosile su kratke šortse umesto donjeg dela bikinija na utakmici Evropskog prvenstva.

Dužnosnici Evropske rukometne federacije rekli su da je reč o "neprimerenoj odeći" koja "nije u skladu s jedinstvenim propisima definisanim u IHF pravilima rukometa na pesku".

norveske rukometasice nosile su sortseve
ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Norveški ministar sporta Abid Raja ocenio je kaznu kao "potpuno smešnu", dok je Norveški rukometni savez pohvalio igračice zbog pokušaja promene stavova.