Glumac Džejms Majkl Tajer, kog poblika pamti kao Gantera iz serije „Prijatelji”, po prvi put je javno progovorio o raku prostate (4. stadijum), s kojim se muči već godinama unazad. Sada, više ne može ni da hoda, a u intervjuu za „Today” istakao je kako je i samo pitanje vremena „kada će ga sve stići i kada će neko reći da je kraj”.

Njegova ispovest je veoma teško pala brojnim obožavateljima, kako do sada nisu mogli ni da naslute šta se dešava.

Pošto se pojavio u „Friends: The Reunion” specijalu, mnogi su komentarisali koliko se promenio otkako je čuveni šou završen 2004. godine. Međutim, nikome nije bilo ni na kraj pameti da je, između ostalog i bolest, razlog zašto.

Njemu samom lekari su ove vesti saopštili u septembru 2018. godine, posle jednog sistematskog pregleda.

Dzejms Majkl Tajer u seriji Prijatelji
Youtube 

- Imao sam 56 godina tada. Videli su neke promene, odradio sam testove i neki brojevi su bili baš visoki. Odmah sam znao da nešto nije kako treba, pošto sam pretraživao po internetu. Ubrzo su me i zvali da mi kažu kako sumnjaju na rak prostate. I to onaj od kog… Tako da, suštinski, pitanje je vremena kad će neko da kaže: „Kraj”, pričao je on.

- Sa tom dijagnozom se bavim skoro poslednje tri godine... To je četvrti stadijum, odnosno kasni stadijum raka. Pa na kraju, znate, verovatno će me to stići, rekao je i dodao:

- Stanje se pogoršalo tokom pandemije.

Džejms je trenutno na hemoterapiji i rekao je da ga je bolest sprečila da se lično pojavi na "Friends: The Reunion" snimanju okupljanja glumaca poznate serije, koji je emitovan prošlog meseca na HBO. Umesto toga pojavio se preko aplikacije Zoom.

- Želeo sam da budem deo toga i na početku je trebalo da budem na sceni, sa njima, i da učestvujem u svim svečanostima, rekao je glumac.

- Bilo je gorko, iskreno. Bio sam veoma srećan što sam uključen. Moja je odluka bila da ne budem deo toga fizički, jer nisam želeo da spuštam atmosferu. Nisam želeo da budem u fazonu: "Oh, i usput, Ganter ima rak", otkrio je Džejms i otkrio svoju misiju:

- Ne želim da ljudi moraju da prolaze kroz ono što sam ja prolazio. Ovo nije lak proces. Cilj mi je prošle godine bio da dočekam svoj 59. rođendan. Postigao sam to 28. maja. Cilj mi je sada da pomognem da se spase bar jedan život javljanjem ovih vesti. To je moj jedini razlog što izlazim ovako javno, da obavestim i osvestim ljude. To je moja nova misija.