Život nekadašnje umetnice i modne dizajnerke Glorije Vanderbilt bio je dostojan filmske priče. Ono što je proživela za svojih 96 godina, u najmanju ruku, ostavilo bi vas bez teksta, jer u njenom slučaju, život je zaista pisao drame.

Glorija je bila otelotvorenje dive, a milioni žena divile su se njenoj bledoj, aristokratkoj puti, dugoj crnoj kosi i vitkoj figuri. Mediji su je često zvali "sirotom malom bogatašicom", a bila je najpoznatije dete Amerike van Holivuda - potomak magnata od koga je nasledila 2,5 miliona dolara (što bi u današnje vreme iznosilo 37 miliona dolara). To nasledstvo nije smela da pipne dok ne napuni 21. godinu.

Njen otac, Redžinald Vanderbilt je bio unuk Korneliusa Vanderbilta, tvorca železnice širom Amerike i jedan od prvih milionera na svetu. Međutim, bio je alkoholičar, i umro je dok je Glorija još bila beba, a njena majka ju je ostavila sa dadiljom kako bi išla na zabave širom Evrope, i to sa novcem od Glorijinog nasledstva.

Kada je Glorija imala 10 godina, njena majka i tetka otišle su na sud zbog tog istog nasledstva, a cela Amerika pratila je slučaj. Tetka je tada iznela sav porodični prljav veš - i dobila nasledstvo, kao i starateljstvo nad istraumiranom devojčicom.

Glorija je odrastala u tetkinoj vili, okružena luksuzom. Tetka je bila stroga, i vaspitavala ju je da bude dama, a već 1939. godine Glorija se pojavila u tada jedinom modnom magazinu "Harpers Bazaru". I zvezda je bila rođena! Njena lepota, otmenost i harizma bili su neosporni.

gloria vanderbilt
- / Everett / Profimedia 

Kasnije je imala afere sa Erolom Flinom, Frenkom Sinatrom, Hauardom Hjuom i Marlonom Brandom.Bila je bliski prijatelj Čarlija Čaplina, Bobija Šorta i Trumana Kapota koji je upravo prema Gloriji i oblikovao lik Holi Golajtli u svom čuvenom "Doručku kod Tifanija".

Iza sebe je imala tri braka - jedan sa mafijašem koji ju je redovno tukao, zatim sa dirigentom Leopoldom Stokovskijem koji je bio 42 godine stariji od nje i preokupiran svojom karijerom. Na kraju, treći brak bio je sa rediteljem Sidnijem Lumetom. Kasnije se skrasila sa fotografom Gordonom Parksom koji je preminuo 2006. godine.

Glorija je imala dvojicu sinova sa Stokovskijem, i dvojicu sinova sa Vajatom Kuperom. On je bio sve ono na šta nije bila navikla. Vajat je bio siromašni farmer, vredan, i čovek koji ju je naučio vrednostima porodice. Često su kao muž i žena organizovali familijarna okupljanja i tada je prvi put osetila šta znači biti deo normalne, zdrave porodice. Okupljali su sve rođake i njenu decu iz prvog braka, čak je ponekad pristajala da pozovu i njenu majku, sa kojom nikada nije bila bliska.

1970. godine Glorija ulazi u svet mode. Stvorila je čitavu imperiju kada ja na komad streč farmerki koje je izmislila, "zalepila" svoje prezime, a onda su se tu našli i šalovi, ešarpe, cipele, parfemi, nakit.. Jednostavno je - sve žene želele su da budu Glorija!

U periodu najvećeg poslovnog uspeha, Glorija se suočila sa gubitkom supruga. 1978. godine Vajat Kuper preminuo je na operacijskom stolu, nakon što je doživeo infarkt. Sinovi Vajata Kupera kao i Glorija, teško su podneli gubitak voljenog oca i supruga. Dugo se nisu oporavili od tog šoka. Posebno Kuper, njegov stariji sin.

Sin Anderson danas je živ, međutim Karter se ubio sa 23 godine. Visio je sa ivice balkona dok ga je Glorija molila da se vrati unutra. Umesto toga, na njene oči se pustio u bezdan i poginuo na licu mesta.

Tri nedelje nakon tog užasnog događaja, Glorija nije prestajala da plače u svom krevetu niti je iz njega ustajala. Od tada, nikada više nije zaplakala.

Iako je javnost imala prilike da vidi samo luksuz, iza njega se krilo mnogo patnje, nesigurnosti i bola. A ona se uvek vodila samo jednom parolom: "Treba uvek biti zaljubljen. U muškarce, prijatelje, decu, umetnost... Rastemo i živimo punim plućima samo kada nam je srce zaljubljeno u nešto".

Tokom života bavila se i slikarstvom, a napisala je i nekoliko romana.

Preminula je 17. juna 2019. godine, nakon duge borbe sa rakom želuca, a tada je njen sin izjavio da je umrla onako kako je oduvek želela - okružena prijateljima.